Szijjártó: Magyarország érdekelt a kelet-ukrajnai béke megteremtésében

Magyarország a jószomszédságban, a korrekt együttműködésben, valamint Ukrajna békéjében és stabilitásában érdekelt, hiszen ez jó mindkét országnak és a kárpátaljai magyarok közösségének is – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kijevben, az ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón.

Az MTI tájékoztatása szerint a magyar tárcavezető elmondta, hogy újabb tíz lélegeztetőgépet adott át a magyar küldöttség Ukrajnának.

A mostanival együtt már 110 lélegeztetőgépet és számos más védekezési eszközt szállított a magyar fél Ukrajnának. Ezek együttes értéke meghaladja a 3,5 milliárd forintot – tette hozzá.

“Már elérkezett a koronavírus-világjárvány negyedik hulláma, Magyarország biztonsága szempontjából is fontos, hogy a szomszédjai is hatékonyan tudjanak ezzel szemben védekezni” – emelte ki.

Tájékoztatása szerint megállapodás született arról, hogy az ukrán állampolgárok számára a közúti közlekedésen túl vasúton is lehetővé teszi Magyarország az átutazást a területén keresztül Nyugat-Európa irányába. Ennek értelmében a Kijev és Bécs között közlekedő vonatot az ukránok is használhatják Magyarországon keresztül.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó