Cigarettatorta, kibelezett Micimackó – Az ukrán csempészek leleményessége határtalan

A szlovák vámhivatal a napokban bemutatta, hogy milyen kreatív módszerekkel próbálják kijátszani a hatóságokat a cigarettacsempészek Ukrajna felől. A lefoglalt tárgyakból elsőre is leszűrhető, hogy a csempészek leleményessége nem ismer határokat.

 A vámosok a legkülönfélébb módszerekkel találkoznak, volt csempész, aki a plüssmackó hasát tömte meg dohányáruval, egy másik próbálkozó kenyérbe sütötte a cigit, megint mások gyümölcsitalos dobozokat alakítottak át csempészésre. Akadt, aki a közismert Ungvár tortával indult Szlovákiába, a teteje igazi tejszínhab volt, viszont a sütemény belseje cigarettát rejtett. A vámosok lefoglaltak már dupla falú autógáztartályt, sőt találtak már dohányt térkőbe rejtve is.

A lefoglalt tárgyak arról tanúskodnak, hogy a furfangos csempészek trükkjei nem mindig válnak be. Ebben az is közrejátszik, hogy a vámhatóság munkatársai minden gyanús dolgot röntgengépben átvilágítanak. Így tesznek a vámon áthaladó személyautókkal is, a monitoron azonnal láthatóvá válik, ha titkos rejtekhely van a kocsiban.

Leggyakrabban cigarettát, alkoholt, ruházati cikkeket, parfümöt és műkincseket próbálnak átcsempészni a határon. Ez év eleje óta a nagymihályi (Michalovce) vámhivatal több mint 3,5 millió doboz cigarettát, 13,7 kg dohányt és 92 darab márkás sportruházatot foglalt le és semmisített meg a helyi szemétégetőben. 154 liter tiszta szesz végezte a szennyvíztelepen. Továbbá az 742 kilogramm állati eredetű élelmiszert – húst, szalonnát, tepertőt, sajtot, vajat és tejterméket – semlegesítettek.

Jana Nimrichterová, a nagymihályi (Michalovce) vámhivatal szóvivője elmondta, hogy megsemmisítés költségeit a szabálysértők viselik, és a határátkelők kilépő oldalán fizettetnek meg az érintettekkel.

De nem minden esetben semmisítik meg a csempészárut, nemrég egy traktor került árverésre, a mezőgazdasági képet csempészésre használták. Koboztak már el ortodox ikonosztázokat is, ezek ideiglenes megőrzésre egy múzeumba kerültek. Állatkertben találtak új otthonra a csempészett papagájok. A lefoglalt borostyánt pedig államkincstárba kerül.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó