Menesztették a megyei tanács alelnökeit │KISZó-tudósítás

Olekszij Petrov, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a testület mai ülésén köszönetet mondott Magyarországnak a kárpátaljaiak határ menti vakcinálásáért. Emellett köszöntötte Bacskai Józsefet, Magyarország régi-új ungvári főkonzulját. Reményét fejezte ki, hogy a diplomata kinevezése segíthet az ukrán-magyar kapcsolatok javulásában. Az ülésszakon fontos személyi kérdésekről szavaztak.

Dunda György

Már az ezt megelőző tanácsülés alkalmával is megállapítottuk, hogy új szelek fújnak a megyei Fehér Házban. A mai események alapján kijelenthető, a folyamat tovább tart.

35 szavazattal menesztették hivatalából a batykivscsinás Andrij Seketa első alelnököt és a Porosenko-párti Denisz Man helyettest. Egyelőre csak az utóbbi helyére választottak új alelnököt a Za Majbutnye színeiben politizáló Vaszil Ivancso személyében. Korábban a megyei adóhatóság vezetője volt, Olekszandr Ledida egyik bizalmasaként tartják számon.

A nagyobb presztízzsel és szélesebb hatáskörrel bíró első alelnöki poszt betöltéséről ezúttal nem szavaztak. A kérdés a következő ülésen kerülhet napirendre. A jelenlegi állás alapján jó esély mutatkozik arra, hogy a tisztségre a megyei önkormányzat KMKSZ-es magyar frakciója nevezheti meg a jelöltet.

A Ridne Zakarpattya, a Batykivscsina és az Európai Szolidaritás képviselői távol maradtak a mai ülésszaktól. Andrij Seketa csalódottan nyilatkozott a sajtónak, de jelezte, a későbbiekben visszatérnek az ülésterembe.

A személyi kérdések mellett más fontos témákról is tanácskoztak a képviselők. A magyar frakció például kérelmezte, hogy utaljanak ki pénzt a Bátyút Makkosjánosival és Szernyével összekötő útszakaszokra, valamint felhívták a figyelmet a Tiszacsoma és Mezőgecse térségében tapasztalható nagyon rossz útviszonyokra is. Valamint figyelmeztették a megyei közigazgatás vezetőjét a vidékünket beborító medvetalp elleni küzdelem hiányára is.

Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó