Újabb bronzéremmel bővült az ukrán éremkollekció – napi összefoglaló

Az úszó Mihajlo Romancsuk a 800 méter gyorsúszás döntőjében harmadikként csapot célba és ezzel megszerezte az ukrán küldöttség negyedik érmét Tokióban. Kapás Boglárka 200 méter pillangón elért negyedik helye volt a legjobb magyar eredmény csütörtökön az olimpián.

Romancsuk ideje a döntőben elmaradt az előfutamban felállított olimpiai csúcstól, de azt nyilatkozta, hogy fő számában, 1500 méteren megpróbálja megszerezni az aranyat. A számban még egy ukrán úszó volt érdekelt, Szerhij Frolov a 6. helyen végzett.

Bejutott a legjobb nyolc közé Olekszandr Hizsnyak a tokiói olimpián. Az ukrán bokszoló a 75 kg-os súlycsoport 2. fordulójában egyhangú pontozással győzte le a Japán Jujto Morivakit. Augusztus 1-én a negyeddöntőben a dominikai Euri Cedeño Martíne ellen lép majd kötelek közé. Ezzel egy időben a nehézsúlyú Cotne Rogava a nyolcaddöntőben kapott ki 1:4-re brit ellenfelétől.

A teniszező Elina Szvitolina meglepően sima vereséget szenvedett az elődöntőben, a tokiói olimpia női tenisztornáján. Két szettben 6:3, 6:1-re kapott ki a cseh Marketi Vondrousovától. Az ukrán sportoló a bronzéremért teniszezhet, ellenfele a kazah Olena Ribakina lesz.

Olena Kosztevics aki bronzérmet nyert a légpisztolyosok csapatversenyében a női 25 méteres légpisztoly versenyszám selejtezőjében a 6. helyen végzett,a döntőket július 30-án rendezik.

Viktoria Usz a kenu-szlalom sportágban a 7. helyen zárt. A tokiói olimpia cselgáncstornáján a nyolcaddöntő jelentette a végállomást Anasztaszija Turcsin számára a női 78 kilogrammosok versenyében.

Kapás Boglárka az UTE 28 éves világ- és Európa-bajnoka szokásához híven a táv első felében még a középmezőnyben tempózott 200 méter pillangón, majd a második 100-on ritmust váltott és egyre feljebb tört. A végül olimpiai csúccsal diadalmaskodó kínai Csang Jü-fejt nem volt esélye befogni, de a többi riválisát egyre jobban megközelítette, végül azonban két amerikai ellenfelét sem érte utol, így 2:06.53 perces idejével negyedikként csapott a célba.

Kapás később Jakabos Zsuzsannával, Veres Laurával és Késely Ajnával a 4×200 méteres gyorsváltóval hetedik lett, míg Németh Nándor 100 méter gyorson nyolcadik. A 200-on aranyérmes Milák Kristóf, valamint Szabó Szebasztián is bejutott az elődöntőbe 100 méter pillangón. A friss olimpiai bajnoknál csak a világcsúcstartó amerikai Caeleb Dressel volt gyorsabb csütörtökön, míg Szabó a 14. lett.

A visszavonulás előtt álló Cseh László nyolcadik idővel jutott döntőbe 200 méter vegyesen, míg 200 méter háton Telegdy Ádám negyedik idővel finalista.

Késely Ajna összesítésben a 13. helyen végzett 800 méter gyorson, míg a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 20. lett 200 méter háton, ahol Burián Katalin bejutott az elődöntőbe nyolcadik idővel. A 4×100 méteres vegyes vegyesváltó – Kovács Benedek, Halmai Petra, Márton Richárd, Gyurinovics Fanni összetételben – a 15. helyen zárt.

A tornászok női egyéni összetett döntőjében Kovács Zsófia felemáskorláton és ugrásban jól teljesített, míg gerendán és talajon rontott, így a 14. helyen végzett. A Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed Aida összeállítású női tőr csapat hetedik lett, Mohamed a helyosztón pástra lépett, ezzel magyar rekorderként hetedik olimpiáján szerepelt.

A férfi vízilabdázók 23-1-re verték a dél-afrikaiakat, ugyanakkor a női kézilabdázók gyenge játékkal 38-31-re kikaptak az Orosz Olimpiai Csapattól, és három fordulót követően nincs pontjuk, s messze kerültek a negyeddöntőtől.

Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz férfi egypárban az elődöntős futamában ötödik lett, ami után pénteken a B döntőben (7-12. hely) szerepelhet. A cselgáncsozó Cirjenics Miklós 100 kilogrammos súlycsoportban a nyolcaddöntőben kikapott és kiesett. A női sportpisztolyos Major Veronika a 42. a pontlövészet után, az alapverseny felénél. A szörfös Cholnoky Sára 25. helyen zárt. Finndingiben Berecz Zsombor a harmadik helyre csúszott vissza a hatodik futamot követően. Érdi Mária (Laser Radial) 15., Vadnai Benjamin (Laser Standard) 18. nyolc futamot követően.

A tokiói olimpia éremtáblázata a csütörtök versenynap után:

                                            ARANY   EZÜST  BRONZ
1. Kína                                          15            7             9
2. Japán                                       15            4             6
3. Egyesült Államok                  14           14             10
4. Orosz Olimpiai Bizottság     8           11             9
5. Ausztrália                                8            2             10
6. Nagy-Britannia                      5            7             6
7. Koreai Köztársaság               4            3             5
8. Franciaország                        3            5             3
9. Németország                          3            3             7
10. Olaszország                           2            7             10
11. Hollandia                               2            7             4
12. Kanada                                   2            3             5
13. MAGYARORSZÁG         2            1             2

54. Ukrajna                                  –              –              4

Forrás:
KISZó/M4sport.hu/UNIAN
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó