Erdei iskola harmadízben ● Kárpáti Igaz Szó

Nagydobronyban megtartotta hagyományos erdei iskoláját a PAPILIO Természet- és Környezetvédelmi Egyesület. Összességében sikerült tartalmas, ámde szórakoztató elfoglaltságot biztosítani a 10-17 éves fiatalok számára.

Bara Tünde

– Az idei évet a „rovarhotel” évének tekintjük, vagyis a beporzó rovarokkal való megismertetést szorgalmaztuk. A Nagydobronyi Líceum területén felállított „rovarhotel” bemutatása nagyon fontos mozzanata volt a tábornak. Ezzel párhuzamosan beszéltünk a pollinátorokról, illetve az emberi tevékenység rájuk gyakorolt hatásairól. Nagy hangsúlyt kapott a növényismeret, mivel fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél többet megtudjanak a környék flórájáról. Az erdei iskola napjait vetélkedők is színesítették. Lehetőség nyílt íjászkodásra, illetve – ifj. Hidi Endre szobrász-keramikus közreműködésével – korongozásra is. A Nagydobronyi Horgásztanya területén a halakkal ismerkedtünk, végigjártuk az általunk létrehozott tanösvényt és betekintést nyerhettünk a horgászat alapismereteibe is – emelte ki Kovács Attila, biológus.

A programok között szerepelt a mikroszkóp használatának elsajátítása a levelek laminálása.

Ezen kívül binokuláris segítségével megtekintették a mézelő méh felépítését.

– Az idei erdei iskola napközis formában zajlott, viszont úgy tapasztaltam, hogy a gyerekeket ez csöppet sem zavarta. Érkeztek hozzánk Kereknyéről, Kisgejőcről, Nagygejőcről, Tiszaágtelekről, Kisdobronyból is. Tehát nemcsak a nagydobronyiak látogatnak ki a programokra, még így is, hogy nem bentlakásos a tábor. Sajnos a rossz idő megzavarta a heti programot, mivel eredetileg minden nap az erdőn lettünk volna és a horgásztanya töltötte volna be a bázis szerepét. Innen kiindulva különböző botanikai és zoológiai vizsgálatokat készültünk elvégezni.

Így viszont tantermi foglalkozásokra is sor került, ahol viszont olyan kísérleteket tudtunk elvégezni, ami a szabadban nem lehetséges – tette hozzá Dr. Szanyi Szabolcs, a PAPILIO Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Ahogyan az időjárás, engedte szabadtéri foglalkozásokra is lehetőség nyílt a Nagydobronyi Líceum területén. A tanintézmény parkja egyedi abból a szempontból, hogy a településen nincs még egy olyan hely, ahol ennyi fa nő. A táborozás második felében ki tudtak látogatni a horgásztanyára, az erdőbe. A rendezvény autóbuszkirándulással zárult. A résztvevők a Nevickei várhoz utaztak, ahol megismerkedhettek többek között a vár körüli elővilággal is.

Az erdei iskola mind az 51 gyerek részére ingyenes volt. A tábor minden résztvevő számára ingyenes volt. A programok megvalósulását a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

I. Nagydobronyi Erdei Iskola

Post Author: KISZó