Elindult a tömeges oltás Kárpátalján ● Kárpáti Igaz Szó

Négyféle vakcina közül is választhatnak a jelentkezők

Ukrajnában az elmúlt héten az oltási kampány az ötödik szakaszába lépett, ami azt jelenti, hogy minden 18. életévét betöltött személy, a jelentkezhet oltásra, ugyanakkor továbbra is prioritást élveznek a 60 éven felüliek és a krónikus betegségben szenvedők.

Az ötödik szakaszról volt szó azon a sajtótájékoztatón, melyet Anatolij Poloszkov, a megye kormányzója, Viktorija Timcsik, a megye főepidemiológusa és Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere tartott. A fórumon többek között elhangzott, a megyében van elegendő mennyiségű oltóanyag és oltópont, de még mindig nagyon alacsony az átoltottság, ahhoz, hogy a kollektív immunitásról beszélhessünk, és most még nem látják, hogy ez mikorra érhető el.

– Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy az itt élők könnyen és kényelmesen vakcinához tudjanak jutni, és ezt a munkát folyatjuk. Ma minden járási központban, ha a korábbi közigazgatási felosztást nézzük, akkor minden egykori járás területén valamint Csapon is működik központ. Már több mint 200 oltópont van a megyében, és a jövőben tovább növeljük ezeknek a számát – fogalmazott Poloszkov, aki emlékeztetett arra, hogy Európában elsősorban azok miatt, akik nem oltották be magukat egyre jobban terjed a koronavírus Delta variánsa.

Hozzátette: a vakcina felvétele ugyan önkéntes, de felvételének kérdése pandémiás helyzetben valószínűleg nemcsak egyéni döntés, de társadalmi felelősségvállalás kérdése is.

„Az oltással nemcsak magunkat, hanem a környezetünket is védjük” – hangsúlyozta a kormányzó a sajtótájékoztatón.

Viktorija Timcsik elmondta, az országos és a kárpátaljai járványhelyzet nyugodt, ezt az időszakot pedig, és fontos, hogy a kollektív immunitás megszerzésére fordítsák. Az oltóközpontok és oltópontok mellett, mobil csoportok is végeznek immunizálást szerte Kárpátalján.

A megye főepidemiológusa kitért arra, hogy a kampány ötödik szakaszában olyan vakcinákat alkalmaznak, amelyeket korábban is használtak: a Pfizer-Comirnaty, az Európában előállított AstraZeneca és a Coronavac, valamint a Moderna, amelyből a napokban 26 700 adagot kapott Kárpátalja. Emlékeztettek, hogy az oltás felvételéhez személyigazolvány és identifikációs szükséges.

„Az amerikai fejlesztésű Moderna-vakcina, hasonló technológián alapul, mint a Pfizer, a gyártó szerint a hatékonysága eléri a 95 százalékot.

Az oltóanyagot a világ minden országában elismerték” – jegyezte meg Viktória Timcsik. Az epidemiológus elmondta, hogy a második az első dózis után 28 nappal (négy héttel) kell megkapniuk az érintetteknek.

Az ötödik szakaszban a mobil oltócsoportoknál Moderna és Pfizer vakcina között választhatnak jelentkezők, ezzel a lehetőséggel az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok, intézmények és szervezetek élhetnek. Az oltópontokon a Coronavac és az AstraZeneca érhető el, viszont itt csak a második oltásra jelentkezőket fogadják.

Ám napokon belül 13 ezer adag első körös oltásra felhasználható AstraZeneca-vakcina érkezése várható.

Míg az oltóközpontokban – jelenleg 14 ilyen működik a megyében, az egykori járási központokban – a Pfizert lehet felvenni. A tervek szerint rövidesen a Moderna is elérhetővé válik. Oltásra bárki jelentkezhet, a felvételéhez személyi igazolvány és identifikációs szám szükséges. Ezek az oltópontok minden nap nyitva vannak, és az embereknek nem kell időpontot egyeztetniük, az oltást érkezési sorrendben kapják meg. Hétköznapokon 10 és 15 óra (kelet-európai idő) között, hétvégenként 9 és 16 között várják a pácienseket.

A hétfői hivatalos adatok szerint Kárpátalján 65 901 személy kapta már meg az első, és 37 786 személy az oltás mindkét adagját.

Ez azt jelenti, hogy a régió felnőtt lakosságának alig több mint 6 százaléka kapta meg az első adagot, és valamivel több, mint 3 százaléka a másodikat. Mindeközben a lakosság legalább 60-70 százalékának kell átesnie a fertőzésen, illetve beoltottnak lennie a nyájimmunitás kialakulásához.

Anatolij Poloszkov arra az újságírói kérdésre, hogy hány kárpátaljai élt eddig a magyarországi oltás lehetőségével – arra hivatkozva, hogy a magyar féltől nem kapnak erre vonatkozó információkat – nem tudott válaszolni. Ugyanakkor a kormányzó nem hivatalos adatokra hivatkozva azt közölte, hogy mintegy 200-an oltatták be magukat a Záhony, Barabás, Lónya határátkelőknél kihelyezett oltópontokon

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó