„A legjobb reklám a szájról szájra terjedő ajánlás” │KISZó-interjú

A 2020-as év kárpátaljai magyar étterme a nagybégányi Family.

Nemrég Budapesten 19. alkalommal adták át az év legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjakat. A kiíráson 30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat Az utazó magazin olvasói és turisztikai szakemberek szavazata alapján. A legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is megnevezték. A 2020-as év legjobb kárpátaljai magyar szálláshelyének a Mezőkaszonyban található Iváncsó Birtok bizonyult, míg a nagybégányi Family Restaurant lett 2020 legjobb magyar étterme Kárpátalján. Dudás-Egressy Mária, a Family tulajdonos-üzletvezetője a rangos szakmai elismerés apropóján mesélte el a KISZó-nak, hogyan jutottak el idáig, melyek most a kárpátaljai vendéglátásban uralkodó trendek, és miként vészelték át a Covid-járvány miatti korlátozásokat.

Szabó Sándor

Az étterem a Csap–Beregszász főúton, Nagybégány központjában, nagyjából félúton a turisták körében közkedvelt beregszászi és a kaszonyi gyógyfürdő között található. Két évtizede télen-nyáron kiszolgálnak minden éhes utazót és turistát. Az egység teraszára belépve rögtön szembeötlik az asztalokon, a piros- kockás terítő, amely különleges atmoszférát varázsol. A magyaros motívumok után a belső rendezvénytermek letisztultságot és könnyed eleganciát hordoznak.

– Közel 20 éve édesapám és édesanyám indította el a családi vállalkozást, innen ered a Family név is, ugyanis az első időszakban kizárólag a családtagok dolgoztak itt – kezdi a történetet az étterem közgazdász végzettségű üzletvezetője és tulajdonosa. – Mindössze egy élelmiszerboltot és bárt üzemeltettek. Az igényeknek megfelelően ebből alakult ki idővel egy kisebb étterem.

Mivel egyre több vendég fordult meg nálunk, valamint az esküvők és születésnapok vendégszáma is folyamatosan növekedett, tovább bővítettünk, lett egy lakodalmas és egy rendezvénytermünk.

Jelenleg egyidejűleg több mint kétszáz vendéget tudunk fogadni. Egymást követték a bővítések, így építkeztünk és hotellel bővült a kínálatunk. Parkosítottunk, filagóriákat helyeztünk el. Az étterem szerencsés helyen van, ugyanis innen mindössze pár kilométerre található a beregszászi és a kaszonyi gyógyfürdő. A napi forgalmunkon sokat lendít a két közkedvelt fürdőhely közelsége. Nagyon sok a visszajáró vendégünk, és gyakran hallom azt a látogatóktól, hogy a figyelmes kiszolgálás, az ételek minősége és mennyisége nem változott az évek alatt.

– Meglepetésképp ért bennünket, amikor megtudtuk, hogy az Familyt választották 2020 legjobb kárpátaljai magyar éttermének.

Különösen jóleső számunkra, hogy közönségdíjról van szó, mellyel a vendégek véleménye alapján ítélnek oda. Az elismerés büszkeséggel tölt el, és azt mutatja, hogy az elmúlt húsz év munkája nem volt hiábavaló.

És még ezekben a nehéz időkben is meg tudunk újulni, újat mutatni.

A étterem kínálatát – az étlap átlapozása alapján – a változatosság és a hagyományos, házias ízek jellemzik. Az ide betérő vendégek egy kulináris utazás keretében megízlelhetik a magyar konyha remekeit, az ukrán és az olasz gasztronómia tradicionális ételeit.

– Egy étterem számára elengedhetetlen, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő ízeket – húzta alá Dudás-Egressy Mária. – De elsősorban a magyar és kárpátaljai ízekre összpontosítunk. Az ukrán vendégek körében igen népszerűek a magyaros ételek, a bográcsgulyás, a halászlé, a túros csusza harcsapaprikással, az édességek közül a palacsinta és a Rákóczi-túrós. De a kedvencek közé sorolható a bános, is (kukoricapuliszka juhtúróval, hagyományos hegyvidéki étel – a szerző). Ugyanis Kárpátalja soknemzetiségű, ami a helyi gasztronómiára is rányomta a bélyegét.

Specialitásunk a főszakács kedvence a Family-csülöktál, ez egy népszerű étel, máshol is kapható, de a visszajelzések szerint a miénk másképp van elkészítve, másak, jobbak az ízek.

Mi mindig is arra törekedtünk, ha egy új ember jön hozzánk a konyhára dolgozni, az ételek ízvilága és tálalása akkor se változzon. Sok olyan ételünk szerepel az étlapon, ami induláskor is volt, de folyamatosan igyekszünk alkalmazkodni a trendekhez. Ez jelentheti a hagyományos ételek újragondolását, vagy újak felvételét a menübe. Hiszem, hogy csakis kiváló alapanyagból, megfelelő odafigyeléssel lehet ételt készíteni. Ezért a kezdetektől édesapám intézi a beszerzést, igyekszünk helyi termelőktől vásárolni. Ma már nem jelent problémát egy ritka alapanyag beszerzése, de ez nem volt mindig így, az első néhány évben bizony előfordult, hogy Magyarországra utaztunk nyersanyagért. Természetesen figyeljük, hogyan fogynak az ételeink, amit nem kedvelnek annyira, azt kicseréljük valami mással. Haladunk a korral, a változásokkal mi is igyekszünk lépést tartani. Nyáron grillmenüvel egészítjük ki a kínálatunkat. Szintén ebben az időszakban esténként élőzenével várjuk a vendégeinket.

Nemcsak az étel, de a személyzet, a felszolgálás minősége is fontos eleme a vendéglátásnak. Nehéz jó szakembert találni, megtartani, amikor sokan külföldön keresik a boldogulást.

– Nagyon jó csapatom van, nem mondom azt, hogy tőlem nem mennek el, ugyanis nem tudunk a külföldi bérekkel versenyezni, de van egy stabil csapat, melynek tagjaira számíthatok, és akiknek hálás vagyok, hogy a mai napig kitartottak mellettünk. Nagyon sok mindent megbeszélünk a menüvel, a szervezéssel kapcsolatban.

Az egyik mozgatóereje a vállalkozásnak, hogy vannak olyan emberek mellettem, akikre számíthatok.

A Covid-járvány miatti korlátozások globálisan a turizmus-vendéglátás ágazatát sújtotta leginkább. A Family tulajdonos-üzletvezetője kendőzetlenül beszélt arról, hogy az ő vállalkozásuk is nehezen vészelte át ezt az időszakot.

– Nincs olyan étterem Kárpátalján, amely ne szenvedte volna meg ezt az időszakot. Természetesen mi is éreztük negatív hatását. Először szokatlan volt, hogy nem csinálunk semmit. Az első pár hónapban az elmaradt, eltolt felújításokat, javításokat végeztük el. Jó volt ez az időszak, mert sikerült rengeteg elmaradásunkat behozni. Aztán jött az, hogy most már jó lenne kinyitni, dolgozni és még mindig semmi.

Nagyon sok tervezett esküvőnk, születésnapunk és keresztelőnk volt, melyeket lemondtak, vagy csúsztattak. Nehezen, de túléltük, mi nem bocsátottunk el senkit.

Ételkiszállítással próbáltuk pótolni a pangás okozta kiesést. Tavaly egy új esküvői ceremóniakertet alakítottunk ki, holott nem voltak lakodalmak, de bíztunk abban, hogy egyszer véget érnek a megszorítások.

Mária szerint még a mai napig is igaz, hogy a legjobb reklám a szájról szájra terjedő ajánlás. Ettől nagyobb reklámra nincs szükség.

– Ez a vállalkozás állandóan arra ösztönzi az embert, hogy mindig valami újat nyújtson a vendégeknek. És a megújulás, bármi is legyen – például egy terem átfestése –, sokat dob a vállalkozáson – magyarázza a tulajdonos, aki a siker titkát a kitartásban, a pozitív gondolkodásban, az isteni gondviselésben látja, amihez elengedhetetlen a család és a kollégák támogatása.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó