Az ukrán küldöttség megszerezte első ezüstérmét – napi összefoglaló

Mihajlo Romancsuk ezüstérmet nyert 1500 méter gyorson a tokiói olimpia úszóversenyének vasárnapi napján. Csendesebb napja volt a magyar küldöttségnek a tokiói olimpián vasárnap. Berecz Zsombor ugyan az érem kézzelfogható közelébe hajózott, a vitorlázáson kívüli sportágak nem hoztak sikerélményt a mieinknek.

Az ukrán úszó, aki korábban harmadik lett 800 méteren, itt, Tokióban sokáig együtt haladt az amerikai Robert Finkével és a német Florian Wellbrockkal, de az utolsó 50 méteren éppen – egy másodperccel – lemaradt az aranyról. A döntőben a szintén ukrán Szerhij Frolov a nyolcadik helyen csapott célba.

A kötöttfogásúak 60 kilogrammos kategóriájában Lenur Temirov két meccset is megnyert, ám az elődöntőben kikapott a regnáló japán világbajnoktól, így az ukrán birkózó augusztus 2-án lép majd szőnyegre. A szabadfogásúak programjában 76 kilogrammos Alla Belinszka a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Bejutott a legjobb négy közé Olekszandr Hizsnyak a tokiói olimpián. Az ukrán bokszoló a 75 kg-os súlycsoport nyolcaddöntőjében a dominikai Euri Cedeño Martínezt győzte le 4:1-re. Így már minimum bronzérmes. Az augusztus 5-i elődöntőben a Fülöp-szigeteki Eumir Marcial ellen lép majd kötelek közé.

A 89 kg-os kategóriájában a súlyemelő versenyszámban Irina Deha szakításban a második lett 113 kilóval, ám lökésben kétszeri próbálkozásra sem sikerült felemelni a 131 kilogrammos súlyt.

Marina Bex-Romancsuk 6,716 méterrel a 10. helyen zárta a távolugrás selejtezőjét, így bejutott a szám fináléjába, amit augusztus 3-án rendeznek. Fináléba jutott Pavlo Korosztilov a férfi 25 méteres légpisztoly-versenyének selejtezőjéből.

Natalija Sztrebkova nem jutott be a döntőben a 3000 méter gátfutás előfutamából, kalapácsvetésben sem sikerült a fináléba kerülés Irina Novozsilovának és Irina Klimecnek.

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor a második helyen bejutott az éremfutamba vasárnap a tokiói olimpián, így kedden a dobogóért szállhat vízre.

A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó a kilencedik részversenyben negyedik lett, a tizedikben szintén, de egyik fő vetélytársa, a spanyol Joan Cardona utóbbiban csak nyolcadikként futott be. Így helyet cseréltek, Berecz feljött másodiknak, hátránya kilenc helyezési pont a címvédő brit Giles Scott mögött. Az utolsó futamot a 2020-as világbajnok új-zélandi Junior Josh nyerte, aki ezzel a negyedik helyre lépett előre, és a magyar hajóstól tíz ponttal van lemaradva.

Az Enosima Jachtkikötőben kedden az első tíz helyezett száll vízre a dupla szorzós éremfutamban, a többiek számára befejeződött a verseny. A magyar vitorlázás eddig egy olimpiai medállal büszkélkedhet, 1980-ban, Moszkvában a Detre testvérek harmadikok lettek Repülőhollandiban.

A vasárnapi versenynap a többi magyar számára nem sok sikert hozott. A korábban a címvédő amerikaiakat is legyőző női vízilabdázók 11-9-re kikaptak a kínaiaktól, így csoportmásodikként jutottak a negyeddöntőbe. A női asztaliteniszezők csapatversenyének nyolcaddöntőjében a magyarok 3-0-ás vereséget szenvedtek a japánoktól.

Folytatódtak az atlétika versenyei: női 100 méter gáton Kozák Luca az elődöntőben féltávnál elvesztette az egyensúlyát, és a hetedik gátnak nekiszaladva elesett, vagyis nem ért célba és kiesett. Távolugrásban Nguyen Anasztázia 16., 3000 méter akadályon Tóth Lili Anna – aki csaknem tíz másodpercet faragott eddigi legjobbjából – 18., Kácser Zita 41., míg a kalapácsvető Gyurátz Réka 26. lett.

Forrás:
KISZó/M4sport.hu/UNIAN
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó