Birkózó, kajakos és kézisikerek – napi összefoglaló

Jól rajtoltak a magyar versenyzők a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén, a hétfő délelőtti előfutamokban érdekelt hét egység közül hat bejutott a középfutamba, amelyre, akárcsak az adott szám döntőjére kedden kerül sor. A birkózó Lőrincz Tamás a kötöttfogás 77 kilogrammos súlycsoportjában finalista lett, míg a női kézilabda-válogatott a svédek legyőzésével bejutott a negyeddöntőbe. Az ukrán sportolók több számban is épphogy lecsúsztak a dobogóról, viszont sikeresek voltak az atléták.

Női kajak egyes 200 méteren Lucz Dóra és Kárász Anna, női K-2 500 méteren Kozák Danuta, Bodonyi Dóra, valamint Csipes Tamara, Medveczky Erika, míg férfi K-1 1000 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádám is magabiztosan vette a hétfői előfutamot. Ugyanakkor férfi C-2 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel kettős az előfutamban csak hetedik lett, majd a reményfutamban negyedik, így kedden a B döntőben indulhat.

Lőrincz Tamás a nyolcaddöntőt kihagyta, mert ellenfele nem állt ki, a negyeddöntőt könnyedén húzta be a japán Jakubu Sohei ellen (3-1), míg az elődöntőben izgalmas végjátékban 6-5-re verte a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraeit. A súlycsoport magyar világ- és Európa-bajnoka a keddi fináléban a kirgiz Akzsol Mahmudovval találkozik. A kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában Szőke Alex a nyolcaddöntős sikere után a negyeddöntőben kikapott, és a vigaszágon folytathatja.

A férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett számában Péni István a 10., Pekler Zalán a 14. helyen végzett, egyikük sem került fináléba, a világranglista-vezető Péninek ehhez három kör hiányzott.

A férfi vízilabdások 5-5-ös döntetlen játszottak az olaszokkal, így a szerdai negyeddöntőben a horvátokkal kerülnek össze.

A női kézilabdásoknak hétfőn le kellett győzniük a svédeket, hogy a nyolc közé jussanak, és remek védekezéssel ez sikerült is (26-23). Szerdán a norvégokkal játszanak.

Hétfőn egyetlen magyar atléta volt érdekelt, a világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvető Halász Bence nem jutott döntőbe, 14. lett.

A kötöttfogásúak 60 kilogrammos kategóriájában Lenur Temirov negyedik helyezést ért el, miután a bronzmérkőzésen 1-1-re (később szerzett ponttal) kikapott a kínai Walihan Sailiketől. A női szabadfogású birkózás 68 kg-os súlycsoportjában Alla Cserkaszovának nem sikerült a fináléba kerülés, miután az elődöntőben 10:4-es vereséget szenvedett a regnáló világbajnoktól az amerikai Tamyra Mariama Mensah Stocktól. Így az ukrán birkózó augusztus 3-án a bronzéremért lép majd szőnyegre.

Két ukrán is érdekelt volt szabadpuska összetett versenyszámában a tokiói olimpia sportlövőversenyén. Oleg Carkov nem jutott be a legjobb nyolc közé, viszont a Szerhij Kulis remekül kezdte a döntőt. Az első sorozattól a legjobb háromban állt, ám óriásit hibázott, miután egy másik induló céltábláját találta el. Kulis büntetést kapott és ezzel végül a 8. helyen végzett. Pavel Korosztilev nem jutott be a fináléba a férfi 25 méter gyorstüzelő pisztoly selejtezőjéből.

Bejutott a női 400 méter gátfutás döntőjébe Anna Rizsikova és Viktorija Tkacsuk, miután a két könnyűatléta a saját elődöntőjében a 3. helyen ért célba, hetedik és nyolcadik idővel kvalifikálták magukat az augusztus 4-i döntőre.

Bejutott az augusztus 4-ei döntőbe a kalapácsvető Mihajlo Kohan, aki 78,36 méterrel zárta a selejtezőt, ez volt az ötödik legjobb eredmény.
A női rúdugró számban Marina Kilipko a 15. helyen végzett 4,55 méterrel. Műugrásban Oleg Kologyij a 22. helyen finiselt.

Dmitro Jancsuk és Pavel Altuhov a kajak-kenu férfi kenu kettes 1000 méteres versenyszámában sikeresen bejutott a döntőbe, a selejtezőjükben a második helyen értek célba. Nem jutott a döntőbe Marija Kicsaszova-Szkorik és Julija Jurijcsuk a női kajak egyes első 200 méteres előfutamán búcsúzott az olimpiától Ljudmilla Kuklinovszka és Anasztaszija Todorova.

Elena Sztarikova és Ljudmilla Baszova a pályakerékpár női csapatsprint számában a negyeddöntőig jutott, ahol a német kerékpározók legyőzték őket, a 7-8, helyezésért vívott futamon Lengyelország kerékpárosaitól kaptak ki.

A műúszók páros rövid programjának selejtezőjét a harmadik helyen zárta a Marta Fedina, Anasztaszija Szavcsuk duó, még kétszer kell a medencébe ugraniuk.

Forrás:
KISZó/M4sport.hu/UNIAN
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó