Csütörtöktől szigorít Ukrajna a beutazási feltételeken

Szigorúbb beutazási feltételeket határoznak meg az ukrán hatóságok az oltatlan beutazókkal szemben, a magyarázat szerint ezzel próbálnak valamelyest gátat szabni a delta variáns terjedésének az országban.

Az új szabályok értelmében augusztus 5-től korlátozás nélkül utazhat Ukrajnába az a külföldi vagy hontalan állampolgár:

  • aki rendelkezik az ország területén való tartózkodás teljes időtartalmára szóló biztosítással,
  • aki rendelkezik a határátlépést legfeljebb 72 órával megelőzőleg elvégzett PCR vagy SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt negatív eredményével,
  • aki rendelkezik kétoldalúan-, vagy Ukrajna által egyoldalúan elismert, két oltás dátumát és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltás típusát egyaránt tartalmazó oltási igazolvánnyal igazolja a védettségét.

A védettségi igazolás vagy teszt hiányában (kivéve a 18. életévüket be nem töltött személyeket és a határozatban meghatározott külföldiek egyéb kategóriáit) 10 napos karanténkötelezettség áll fenn, a Vdoma (otthon) mobilalkalmazás telepítésével és aktiválásával. Minden külföldi állampolgártól megtagadják a belépést, amennyiben nincs módjában, vagy megtagadja az alkalmazás letöltését és aktiválását. A karantén feloldható a belépést követő 72 órán belül elvégzett PCR vagy antigén gyorsteszt negatív eredményével. Az alkalmazás nem ellenőrzi, nem korlátozza a felhasználó mozgását a határ átlépését követő első 72 órában.

Korlátozás nélkül léphet be Ukrajna területére az az ukrán állampolgár:

  • aki rendelkezik, a két oltás dátumát és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltás típusát egyaránt tartalmazó oltási igazolvánnyal igazolja a védettségét,
  • aki rendelkezik, a vakcinációs folyamat első oltásáról szóló 063-O igazolással.

Amennyiben nem rendelkezik a kért dokumentumok valamelyikével, úgy hatósági házi karanténba kell vonulnia, amit PCR-teszttel, vagy antigén gyorsteszttel lehet kiváltani

A határőrszolgálat felhívja a figyelmet rá, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nincs szükség tesztre, oltási igazolványra vagy biztosításra. A magyar oltási igazolványok esetén az angol nyelvű igazolást (mely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát és a két oltás dátumát is tartalmazza) kell bemutatni.

Minden be nem oltott személy esetében, állampolgárságától függetlenül, aki Oroszországból vagy Indiából érkezett, és az elmúlt két hétben 7 napnál hosszabb ideig tartózkodott ezekben az országokban, kötelező a 14 napos hatósági házi karantén, amit negatív koronavírus teszttel sem válthatnak ki.

 

Forrás:
KISZó/UNIAN

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó