Egy arany és két ezüst a magyar csapat csütörtöki mérlege – napi összefoglaló

Tótka Sándor arany-, Csipes Tamara és Rasovszky Kristóf ezüstérmet szerzett az olimpia csütörtöki versenynapján. Az ukrán olimpiai küldöttség termése egy ezüst és egy bronzérem a 13. napon.

Kajak-kenuban Tótka Sándor arany-, Csipes Tamara pedig ezüstérmet nyert, a nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóf pedig ugyancsak második lett a tokiói olimpia csütörtöki versenynapján. A 27 éves Tótka az egyesek 200 méteres versenyében szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott. A szám másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben.

A négyesben olimpiai bajnok, összességében nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok Csipest csak az új-zélandiak sztárja, Lisa Carrington tudta megelőzni, aki Tokióban már három aranynál jár. Ebben a számban a címvédő Kozák Danuta a negyedik helyen ért célba.
A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó szintén a negyedik helyen végzett a kajak kettesek 1000 méteres versenyében, míg a Béke Kornél, Varga Ádám kettős a B döntőben fejezte be a szereplését, és összesítésben a 12. helyen zárt. A kenu egyesek 200 méteres versenyében Balla Virág nyert, Takács Kincső pedig hatodik lett a B döntőben, így előbbi kilencedikként, utóbbi 14.-ként zárt.

A 24 éves Rasovszky Kristóf a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban végig az élmezőnyben tempózott, az utolsó másfél kilométerre a végül győztes világbajnoki címvédő, Florian Wellbrock szakadt el tőle, Rasovszky pedig másodikként csapott a célba.

A magyar női vízilabda-válogatott bronzéremért küzdhet majd szombaton, miután az elődöntőben 8-6-ra kikapott a spanyol csapattól.

Öttusában a körvívásra került sor csütörtökön, Marosi Ádám 20 ellenfelét legyőzte, miközben 15-től kapott ki, és 220 pontjával tizedik lett. Kasza Róbert 15 győzelemmel és 20 vereséggel a 27. helyen zárt a 36 fős mezőnyben 190 ponttal. Versenyük szombaton folytatódik. A nőknél Gulyás Michelle és Kovács Sarolta egyaránt 20/15-ös mérleggel zárta a vívást és holtversenyben a hatodik helyről várja a pénteki folytatást.
A hétpróbázó Krizsán Xénia az első nap után a 19. helyről várta a csütörtököt, majd a távolugrást, gerelyhajítást és kiváló 800 méteres futását követően a 13. helyen zárt.

Női kenu egyes 200-on az ukrán Ljudilla Luzan bronzérmet szerzett. Ezzel szemben női kajak egyes 500 méteren Julia Jurijcsuk és Marija Povhan nem jutott be a döntőbe.

Anzselika Terljuga nyerte az olimpiák történetének első ezüstérmét a tokiói játékokon. Az 55 kilogrammos súlycsoport döntőjében az ukrán sportol a bulgár Ivet Goranova ellen szenvedett 5–1-es vereséget a japán fővárosban bemutatkozó sportágban.

A férfi szabadfogásúak között mindkét ukrán sportoló a nyolcaddöntőig jutott, a 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Olekszandr Hocjanovszkijt egy iráni, míg a 74 kg-os súlycsoportban Vaszil Mihajlov egy azerbajdzsáni birkózó búcsúztatta.

Továbbjutott a döntőbe a női magasugrás selejtezőjéből Jaroszlava Mahucsih, Julija Levcsenko és Irina Herascsenko. A finálét augusztus 7-én rendezik.

A női 4×100 méteres váltófutás előfutamában a Katerina Klimjuk, Alina Logvinenko, Viktorija Tkacsuk és Anna Rizsikova a 9. helyen ért célba, így nem jutottak be a versenyszám döntőjébe.

A női rúdugrás döntőjében Marina Kilipko 4,50 méterrel az ötödik lett, a 4,70-et már nem tudta megugrani.

Csütörtökön rendezték meg a férfi 20 km-es gyaloglást két ukrán is rajthoz állt, Ivan Loszev a 49-ik, Eduard Zabuzsenko az 52-ik lett.

A 2016-os riói olimpián ezüstérmes Pavlo Timoscsenko öttusázó egy szám a körvívás után a 8. helyen áll. Az öttusaversenyek augusztus 7-én folytatódnak.

Két pályakerékpáros döntőt rendeztek meg csütörtökön, a nők kierinjében Olena Sztarikova a 4., Ljubov Baszova a 6. helyen ért célba.

Olekszandr Hizsnyuk ökölvívó, a férfiak 75 kg-os versenyének elődöntőjében 3:2-es pontozással legyőzte a Fülöp-szigeteki Eumir Marcialt, így aranyéremér léphet szorítóba az augusztus 7-i döntőben a brazil ellenfele ellen.

Forrás:
KISZó/M4sport.hu/UNIAN
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó