Két magyar és egy ukrán bronz az olimpia 14. játéknapján – napi összefoglaló

Az öttusázó Kovács Sarolta és a karatés Hárspataki Gábor révén két meglepetés-bronzérmet szereztek a magyarok pénteken a tokiói olimpián. A 14. játéknapon az eb-győztes és Európai Játékokon aranyérmes ukrán Sztaniszlav Horuna a férfi karatésok 75 kilogrammos súlycsoportjában nyert bronzérmet.

A 2016-ban egyéniben világbajnok Kovács kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott egész nap, harmadikként kezdte meg a kombinált számot, melyben remek lövészetekkel és futással meg tudta őrizni pozícióját. A másik magyar szereplő, Gulyás Michelle a 12. lett, miután gyengén sikerült a lovaglása.

A férfi karatésok 75 kilogrammos súlycsoportjában Hárspataki – az olimpián most debütáló sportág egyetlen magyar indulója – a Nippon Budokan sportcsarnokban két győzelemmel, valamint egy-egy döntetlennel és vereséggel megnyerte a csoportját. Az elődöntőben azzal az azeri Rafael Agajevvel került szembe, akit a sportág egyik legendájának tartanak, és akit még nem sikerült legyőznie. Ezúttal 7-0-ra kapott ki tőle.

A vigaszágon folytatja szombaton a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogramos kategóriájában Muszukajev Iszmaila, aki a nyolcaddöntőben győzött, a negyeddöntőben kikapott, ám fináléba került legyőzője végül továbbjuttatta.

A kajak-kenu programban pénteken előfutamokat és reményfutamokat rendeztek, és a rajthoz állt öt magyar egység közül négy kiharcolta a szombati középdöntős folytatás lehetőségét. A Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású kajak négyes 500 méteren megnyerte előfutamát, a női kenu kettes 500 méteren Balla Virág, Takács Kincső előfutamában a 2. helyen végzett, akárcsak férfi kenu egyes 1000 méteren Adolf Balázs, így egyből a középdöntőbe került. A Nádas Bence, Béke Kornél, Tótka Sándor, Csizmadia Kolos összeállítású férfi kajak négyes 500 méteren előfutamában ugyan utolsó lett, így reményfutamra kényszerült, ahol győzött, és így jutott tovább. Az egyetlen búcsúzó férfi C-1 1000 méteren Fejes Dániel volt, aki előfutamában a hatodik lett, ezért reményfutamra kényszerült, ahol ötödik lett.

A férfi vízilabdázók 9-6-os vereséget szenvedtek a görögöktől az elődöntőben, és vasárnap a szerbekkel csapnak össze a bronzéremért.

A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni a 20. helyen zárt. A férfi 50 kilométeres gyaloglásban Helebrandt Máté 17., Venyercsán Bence 20., női 20 kilométeren Kovács Barbara 46. lett, míg Madarász Viktória nem ért célba.

Sztaniszlav Horuna két győzelemmel, valamint egy-egy döntetlennel és vereséggel megnyerte a csoportját. Az elődöntőben a későbbi aranyérmes az olasz Luigi Busa ellen kellett megküzdenie a döntőbe jutásért. Az ukrán sportoló 3–0-ra elvesztette az összecsapást, így a bronzéremmel vigasztalódhat. A női karatésok 61 kilogrammos súlycsoportjában Anita Szerjogina nem jutott tovább a kieséses szakaszba, csoportjában a harmadik helyen végzett.

Az ukrán szinkronúszó csapata (Mariana és Vladiszlava Alekszijiva, Marta Fegyina, Veronika Hrisko, Anna Noszova, Katerina Reznik, Anasztaszija Szavcsuk, Alina Sinkarenko, Kszenia Szidorenko, Jelizaveta Jahno) a technikai program után a harmadik helyen áll, a kínai és az orosz csapat mögött. Augusztus 7-én a szabad programmal folytatódik a verseny.

Futamában az első helyen végezve egyből az elődöntőbe jutott a Ljudmilla Luzan, Anasztaszija Csetverikova kenu kettes 500 méteren. A Pavlo Altuhov, Jurij Vangyuk kenu kettes 1000 méteren a második helyen végezve szintén elődöntőbe jutott. A női kajak négyes (Marija Kicsaszova-Sykorik, Ljudmilla Kuklinovszka, Anasztaszija Todorova, Marija Povh) 500 méteren a harmadik helyen jutott tovább az előfutamokból az elődöntőbe. Az elődöntőt és utána a döntőt szombaton rendezik meg.

A mindössze 15 éves Olekszij Szereda a férfi toronyugrás (10 m) selejtezőjében volt érdekelt, az előkelő hatodik helyen jutott a versenyszám döntőjébe.

A női szabadfogás 50 kg-os súlycsoportjában Okszana Livacs a negyeddöntőig jutott, ahol 7:3-as vereséget szenvedett kínai ellenfele ellen. A birkózó vigaszágon a bronzéremért küzdhet.

A pályakerékpározó Olena Sztarikova női sprintben továbbjutott a selejtezőből a nyolcaddöntőbe. Ljubov Baszovának ez nem sikerült.

A férfi 50 km-es gyaloglásban Marijan Zakalnickij 25., Valerij Litanyuk 39. helyen végzett, Ivan Banzeruk nem ért célba. A női 20 km-es gyaloglásban Marija Szaharuk 19., Anna Sevcsuk 27., Ljudmilla Oljanovszka 43. lett.

Két ukrán is lesz a ritmikus gimnasztika egyéni összetett döntőjében, miután Viktorija Onoprijenko és Krisztina Pohranicsna is sikeresen jutott tovább a selejtezőből.

Forrás:
KISZó/M4sport.hu/UNIAN
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó