Ukrán nyelv a hétköznapokban

A beregszászi székhelyű Start Nyelvközpont munkatársai nyáron sem tétlenkednek, azon fáradoznak, hogy a gyerekek hasznosan töltsék ezek a hónapok is. A kisiskolások, és idősebb társaik már június közepétől tanfolyamokon gazdagíthatták idegennyelv-tudásukat, most pedig ukrán nyelvi tábor zajlik két turnusban.

Hegedűs Csilla

– A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének felkérésére most ukrán nyelvi tábor zajlik a központunkban. Mi is és a KMNE vezetése is úgy véljük, hogy mivel itt élünk, fontos, hogy a gyermekeink is elsajátítsák az államnyelvet, mert e nélkül sajnos nincs itt jövőjük. Augusztus 4-7 között a 6-9 éves gyerekeket bővíthették tudásuk, míg augusztus 9-14 között a 10-14 év közötti fiatalok következtek – magyarázta Mondics-Kurmay Lívia, a Start Nyelvközpont és a Tudásért és Fejlődésért Kárpátalján Alapítvány elnöke.

A szakember elmondta,

a táborban a hangsúlyt a gyakorlatra fektették.

Így a pedagógusok első nyelvgyakorlatként elvitték őket a közelben lévő játszótérre, hogy ott ukrán anyanyelvű gyerekekkel ismerkedhessenek, beszélgethessenek. A második nyelvgyakorlat élelmiszerek vásárlása volt, majd cukrászdában kellett a kiscsoportosoknak ukrán nyelven rendelniük, és el is kellett számolniuk.

– Felvállaltuk, hogy egy hét alatt ötven, a hétköznapokban kiemelten használt ukrán szót tanítunk meg a gyerekeknek. Fontos, hogy élő nyelvet tanuljanak játékos formában. Lehet, hogy ez gyerekjátéknak tűnik, de szakmailag egyáltalán nem az. Hatalmas felkészültséget igényelt a pedagógusok részéről, hogy a nyelvtábor izgalmas és érdekes legyen. A nagyobbaknak is játékos formában tartjuk a foglalkozásokat, de más témákban. Ők például már buszjegyet is fognak vásárolni.

Lívia elmondta, mindkét csoportban 20-20 gyerek bővíthette tudását. Közülük sokan már eddig is jártak a Start Nyelvközpontba, de új gyerekek is érkeztek a táborba, akik hamar felvették a tempót, és nagyon jól érzik magukat. Hozzátette, nagy hangsúlyt fektettek a gyerekek étkeztetésére is, délelőtt friss gyümölcsöket kaptak, az ebéd is egészséges, s azt is fontosnak tartották, hogy kézműves foglalkozások színesítsék a tábor programját.

Szeptembertől újra várja tanulóit a nyelvközpont, a szakemberek felkészültek az esetleges online oktatásra is, de persze a személyes találkozásokat, foglalkozásokat semmi sem tudja pótolni, annak van igazi eredménye.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó