IQool: Miről szól a tudomány? │KISZó-interjú

A Momentum Doctorandus (MD) és a Scientia Denique (SD) tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának csapata elindította közös podcastjét, az IQoolt. Az ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő adás célja, hogy a hallgatóság számára szakmájában elismert, eredményes fiatal kutatókat mutasson be egy aktuális témakört érintve.

Varga Brigitta

A szervezők az előadó életútja és tudományos tevékenysége bemutatását egyaránt fontosnak tartják, mivel az tapasztalataik ösztönözhetik a pályaválasztás előtt álló diákokat a továbbtanulásra, akár a majdani tudományos karrier reményében is.

A műsor vendégeit a napjainkban aktuális, mind tudományos, mind pedig közéleti témák kapcsán szeretnék megszólaltatni, akik szakmai, gyakorlati tanácsokkal vagy megfontolandó aspektusokkal tudnak szolgálni.

Debütáló adásuk vendégei dr. Horváth Bálint, a Holland Királyság Nagykövetségének regionális körforgásos gazdasági szakértője és dr. Szanyi Szabolcs, a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének adjunktusa, a PAPILIO Természetvédelmi Egyesület elnöke voltak. Velük Turányi Tatjána, a Scientia Denique főszerkesztője beszélgetett. A közvetítés során többek között szó esett természet- és környezetvédelmi perspektívákról, a fenntartható fejlődésről, valamint a körforgásos gazdaságról. A forgatás helyszínét a Kárpátaljai Szövetség biztosította.

A podcast elindulásának körülményeiről és annak további folytatásáról Turányi Tatjánát kérdeztük.

‒ Fél évig érlelődött bennünk az elgondolás, hogy egy tudományos programsorozatot kellene indítanunk ‒ kezdte beszélgetésünket Tatjána. ‒ A formátum már az elején tisztázódott. Olyan adást szerettünk volna létrehozni, amelyet az interneten közzétéve bárki, bármikor megtekinthet. Tartottunk attól, hogy mivel másfél éve minden a virtuális térben történik, az online felület pedig már sokféle tartalommal telített, ezért kisebb érdeklődés övezi majd adásainkat. De ez nem tántorított el bennünket. Úgy gondoltuk, ha csak öt nézőnk lesz, már akkor is megérte. Első adásunkat élőben közvetítettük, viszont teljes terjedelmében visszanézhető a Scientia Denique és a Momentum Doctorandus Facebook oldalán.

‒ Milyen szempontok alapján választjátok ki a podcast témaköreit és előadóit?

‒ Minden alkalomra két kutatót hívunk meg, a beszélgetést pedig az MD vagy az SD szerkesztőbizottságának egyik tagja moderálja. A fellépők kiválasztása és felkérése megosztva történik a két szervezet között. Az első adásban az SD szerkesztőbizottsága biztosította az előadókat, a következőben már az MD csapata fogja, de a háttérmunka minden esetben közös. Olyan fiatal kutatókat szeretnénk megismertetni a közönséggel, akik elhivatottak és pályakezdőként már elismertek szakterületükön.

Minden műsornak lesz egy személyes része, ahol az előadó saját élményeiről beszél és megoszt egy-két kulisszatitkot munkásságáról.

A programsorozattal elsősorban a fiatal generációt célozzuk meg, nekik szeretnénk perspektívákat kínálni. Ha valaki a tudományos pályán szeretne elindulni, akkor tudnia kell, mire vállalkozik. Éppen ezért minden adásunk más és más témakörben kerül majd megrendezésre, hogy minden tudományágba betekintést nyújtsunk ezáltal. Fontos szempont továbbá az is, hogy a beszélgetés egy olyan téma köré épüljön, amely aktuális és az emberek többségét érinti. A környezettudatosság egyértelmű volt mindenki számára. Legutóbbi adásunkban az egyik vendégünk a témakör biológiai részét szemléltette, a másik pedig a gazdasági oldalába nyújtott betekintést. A nézőknek új és érdekes információkkal akartunk szolgálni. Tehát amellett, hogy megtudhattuk, hogyan lesz valakiből elhivatott biológus, felhívtuk a figyelmet arra is, milyen apró lépésekkel tudjuk óvni környezetünket.

‒ Hogyan tovább?

‒ Szeretnénk havi rendszerességgel jelentkezni. A tudománynépszerűsítés mellett a műsor kapcsolatteremtő voltáról sem szabad megfeledkeznünk. Minden adás után közzétesszük az előadók és szervezeteik elérhetőségeit. Ha valakit érdekel az adott témakör, lehetőség van konzultálni az előadókkal, valamint közelebbről megismerni az általuk képviselt szervezetet.

Az IQool következő adására terveink szerint augusztus 25-én kerül sor a Kárpátaljai Nyári Egyetem egyik programjaként,

viszont természetesen nem csak a nyári egyetemistáknak szól majd, az IQool Facebook-esemény oldalán bárki megtekintheti. Soron következő adásunk témaköre: plágium, áltudomány és tudománykommunikáció.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó