Határkorlátozások: csak az Ukrajnában elvégzett teszt mentesít a karantén alól

Csütörtök éjféltől Ukrajnában hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának megakadályozása miatt elrendelt beutazási korlátozások. Korábban arról írtunk, hogy a külföldi állampolgárok biztosítással, a határátlépést legfeljebb 72 órával megelőzőleg elvégzett PCR vagy SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt negatív eredményével, vagy a két oltás dátumát és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltás típusát egyaránt tartalmazó oltási igazolvánnyal korlátozás nélkül utazhatnak Ukrajnába. Ám ez mégsem így van.

A pénteki nap folyamán több felháborodott olvasó fordult hozzánk azzal a problémával, hogy megcsináltatta a tesztet, ám ennek ellenére a határátkelőn kötelezték arra, hogy töltse le és aktiválja a Vdoma nevű alkalmazást és ezzel vállalta, hogy a határlépést követően 72 órán belül elvégezteti a PCR vagy a SARS-CoV-2 gyorstesztet. Negatív eredmény esetén pedig automatikusan mentesülnek a karanténkötelezettség alól. A Határhelyzet nevű kárpátaljai Facebook-csoportban is komoly vitát generált az új szabályozás alkalmazása. Többen is hasonló tapasztalatokat osztottak meg a határátkelésükről.

Jurij Liszjuk, Ukrajna Állami Határőrszolgálat (DPSZU) Határellenőrzési Főosztályának vezetője pénteken a határőrszolgálat hivatalos Facebook-oldalán élő adásban adott tájékoztatást az augusztus 5-én bevezetett beutazási korlátozásokról. Liszjuk a külföldi állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályokkal kapcsolatban elmondta, hogy a korlátozás nélkül utazhatnak be Ukrajnába azok a külföldiek, akik rendelkeznek a két oltás dátumát és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltás típusát egyaránt tartalmazó oltási igazolvánnyal. Azok a személyek, akik a határátlépést legfeljebb 72 órával megelőzőleg elvégzett PCR vagy SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt negatív eredményével lépnek be az országba, kötelező jellegű a Vdoma alkalmazás letöltése és aktiválása. Viszont a karantén feloldható a belépést követő 72 órán belül Ukrajnában elvégzett PCR vagy antigén gyorsteszt negatív eredményével.

Az osztályvezető az ukrán állampolgárokra vonatkozó szabályozással kapcsolatban megjegyezte, hogy megkötés nélkül utazhat be, aki rendelkezik, a két oltás dátumát és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltás típusát egyaránt tartalmazó oltási igazolvánnyal igazolja a védettségét, vagy rendelkezik, a vakcinációs folyamat első oltásáról szóló 063-O igazolással. Ezek hiányában a Vdoma alkalmazás letöltésével és aktiválásával hatósági házi karanténba kell vonulnia, amelyet a külföldiekhez hasonlóan PCR-teszttel, vagy antigén gyorsteszttel lehet kiváltani.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó