Az ukrán bankok 30 milliárdos nyereséggel zárták az első félévet

Ez év januárja és júniusa közötti időszakban 30,1 milliárd hrivnya konszolidált nyereséget ért el az ukrán bankszektor, ami 26 százalékkal meghaladja az elmúlt év hasonló időszakában elért bevételeket – közölte honlapján a jegybank.

A közlemény szerint a pénzügyi szektor tőkehozama 29 százalékra nőtt, szemben a 2020 első félévi 23 százalékkal. Különösen 2021 második negyedévében, amikor is az ukrán bankok 19,1 milliárd hrivnya nyereségre tettek szert, ami 2,5-szer több, mint 2020 második negyedévében volt. A növekedést azzal magyarázza a jegybank, hogy a bankok 70 százalékkal kevesebbet utaltak a tartalékalapba, így visszatértek a karantén előtti időszak mutatóihoz.

Az Ukrán Nemzeti Bank rámutatott arra, hogy a bankok gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus miatt bevezetett karanténkorlátozásokhoz, magas működési hatékonyságot tartottak fenn, és jelentősen megnövelték a nettó kamat- és jutalékbevételeiket a 2020-as évhez képest.

Így a nettó kamat- és jutalékbevétel éves szinten körülbelül 30 százalékkal növekedett, a fogyasztói hitelezés újraindítása és a háztartásokkal folytatott nem készpénzes tranzakciók növekedése miatt. Ugyanakkor általában a bankok működési bevételei az idei hat hónapban 2 százalékkal csökkentek, míg a kiadások 12 százalékkal nőttek. A bevétel csökkenésének fő oka az indexált értékpapírok újraértékelése, amely tavaly növelte a nyereséget, idén pedig csökkentette.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó