Már áll a 30 méter magas zászlórúd Ungváron

Csütörtökön Ungváron felállították Kárpátalja legmagasabb, 30 méteres zászlórúdját az ukrán függetlenség közelgő 30. évfordulója alkalmából – közölte a Goloskarpat.info.

A zászlórúd az Uzsgorod Hotellal szemben, a Bohdan Hmelnickij téren kapott helyet, a munkálatok teljes költségei mintegy 6 millió hrivnyára rúgnak. Az összeg a parkosítás, térkövezés és díszkivilágítás költségeit is magába foglalja. A tartóra a 7,5-szer 5 méteres ukrán nemzeti lobogót augusztus 23-án vonják fel az állami lobogó napja és az ukrán függetlenség 30. évfordulója alkalmából.

Országszerte 17 megyeszékhelyen állítanak óriási méretű zászlórudakat, amire a központi költségvetésből több mint 170 millió hrivnyát utaltak ki.

Az ország legmagasabb zászlórúdja Kijevben található, 90 méter magas. A monstrumot tavaly állították a nemzeti zászló napja alkalmából, a tömege 32 tonna, 16 méter széles és 24 méter hosszú lobogó leng rajta. A főváros minden pontjáról látni a hatalmas zászlót. Tavalyig a 2018-ban felállított dnyipropetrovszki 72 méteres zászlórúd volt az abszolút rekorder, közel ugyan ekkorát állítottak néhány hete Krivij Rihben.

Viszonyításképpen a budapesti Kossuth téren az Országgyűlés épülete előtt található zászlórúd „csak” 27 méter magas.

A világ legmagasabb zászlórúdja Tadzsikisztánban található, 164 méter magas. Korábban 161 méterrel Azerbajdzsán volt a rekorder, előtte Türkmenisztán 132 méterrel.

Forrás:
KISZó/Goloskarpat.info

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó