Ukrajna a világ legnagyobb étolajexportőre, de akkor miért olyan drága?

étolaj exportőr Ukrajna

Ismét a világ legnagyobb étolajexportőre lett Ukrajna 2020-ban, csakúgy, mint egy évvel korábban, ennek ellenére az országon belül lassan drágább az étolaj, mint Európa legtöbb országában.

Az ukrán Agribusiness Club nevű szövetség közleménye szerint a legtöbb étolajat India, Kína és Hollandia importálta Ukrajnából. Indiába az ukrán export 31 százaléka, Kínába 20 százaléka, Hollandiába 10 százaléka irányult.

India 1,9 millió tonna ukrán étolajat vásárolt, amely az ország teljes importjának 75 százalékát tette ki, Kína 1,2 millió tonnát, teljes behozatalának 59 százalékát, Hollandia pedig 600 ezer tonnát, importjának 87 százalékát vásárolta Ukrajnától.

Ukrajna fő versenytársai Oroszország, Argentína és Bulgária. A szakértők közleményükben kiemelték, hogy a napraforgóolaj Ukrajna tavalyi exportbevételének 11 százalékát tette ki. Ukrajna 2020-ban összességében 6,9 millió tonna napraforgóolajat szállított a külföldi piacokra 5,3 milliárd dollár értékben.

A fentebbi számokból kiindulva paradox, de tény: az ukrajnai üzletekben az állami statisztikai hivatal adatai alapján júliusban csaknem 80 százalékkal került többe az étolaj, mint egy évvel korábban.

Egyik korábbi cikkünkből persze az is kiderül, nem csupán az olaj kerül egyre többe, szinte minden drágul mifelénk:

Jelentősen emelkedett az élelmiszer ára Ukrajnában

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó