KISZó-kérdés: A szezonális és a helyi az igazi

A gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrendhez. Számtalan vitamin és ásványi anyag található meg bennük, amelyekből érdemes főleg nyáron beraktározni. Ám gyakran szembesülünk azzal, hogy a több száz kilométerről behozott áru olcsóbb, mint a helyben termelt. Nincs ez másképp a gyümölcsökkel sem. Olykor az ecuadori banán kevesebbe kerül, mint a kárpátaljai alma. A szezonális gyümölcsök ára olykor az egekben van a legelső betakarításoknál. Az eper az idén is 200 hrivnya kilogrammonkénti árral robbant be a piacra, míg az áfonya sokáig tartotta a 400 hrivnya/kg árat.

Simon Rita

Rendben van-e ez így? Erre voltunk kíváncsiak a legutóbbi KISZó-kérdésünknél. Arra a kérdésre, hogy ön szerint elfogadható-e, hogy a déligyümölcsök olcsóbbak, mint a szezonálisak, a többség nemmel válaszolt. A nem reprezentatív felmérés amolyan beugratós kérdés is lehetne. Ugyanis ha jobban belegondolunk, a szezonális gyümölcsök ára általában magasról indul, aztán már fillérekért sem kell. Főleg falun nehéz értékesíteni, ahol a legtöbb háznál akad egy-egy gyümölcsfa, málnabokor vagy epertő.

A kistermelők gyakran küzdenek azzal a problémával, hogy nincs kinek eladni, vagy épp a viszonteladók fillérekért kapkodják el tőlük a nehéz munkával megtermelt árut, majd jó drágán eladják a szomszédos megyében.

Az áfonya minden évben drága, az idén 420 hrivnyával indult, most már viszont 170-ért is lehet kapni kilóját. Ezzel szemben, ha a bevásárlóközpontokban akarjuk beszerezni az egészséges bogyós gyümölcsöt, akkor száz grammért 98 hrivnyát kell fizetnünk. A napokban olvastam az interneten egy hirdetést, miszerint Ung-vidéken már 70 hrivnyáért kínálnak egy liter kárpátaljai organikus málnát. A Berrymore gazdaság az e fajta termesztésre specializálódott, így náluk még az év eme időszakában is kapható a piros finomság, amely máshol már rég elérett.

Csapóci Edina elmondta, kevés szezonális gyümölcsöt árulnak, mert az emberek mindössze kis százaléka hajlandó magas összeget adni érte, később, ha már olcsóbban is kapható, a többség már a saját kertjében is leszüretelheti a tápláló finomságokat.

A tiszapéterfalvai üzlettulajdonosok a nagyszőlősi nagybani piacról szerzik be az árut, ahová a szezonális gyümölcsöket általában helyi kistermelők viszik. Banán, citrom és narancs szinte egész évben található náluk. Ezek kilogrammonkénti ára most 30-45 hrivnya között mozog, attól függően, melyik országból importálják. A dinnye kilója 5–6 hrivnya között ingadozik. A sárgabarack 25 hrivnyájával kelt el, de mivel a legtöbb embernek már valószínűleg otthon is beérett a fán, nem hoztak több adagot belőle a boltba.
Az üzletvezető szerint az év nagyobb részében megfizethető áron kínálják a gyümölcsöket. Az alma kilója télen akár húsz hrivnyába is kerülhet, de általában aprópénzért megvásárolható. A vevők arra mindig áldoznak, csak úgy, mint a banánra, illetve télen a citromra és a gyömbérre. A koronavírus-járvány alatt ez utóbbiak ára irreálisan megemelkedett, mivel abban bíztak, hogy ezekkel megelőzhetik a fertőzést.

Egy ungvári szupermarketbe betérve azt látjuk, hogy a banán 23-24 hrivnya, a narancs 28, a mangó darabja 25 hrivnya, az avokádó akciósan 25, amúgy 40. A nektarin 75, a sárgabarack 63-65, a vérnarancs 47, a szőlő 54. A meggy kilója 4 hrivnya, az almáé (fajtától függően) 2-2,50 hrivnya. A citrom 1 kilogrammjáért 43 hrivnyát kérnek el a bevásárlóközpontban, míg a gyömbérért most csak 12 hrivnyát.

Kovács István szerint nem szerencsés, hogy a déligyümölcsök drágábbak a hazai szezonálisaknál. KISZó-kérdésünkre válaszolva elmondta, ő a piacon szokott gyümölcsöt vásárolni, lehetőleg olyan embertől, akit ismer. Főleg almát és mandarint szerez be.

Juszko Nikolett mindenféle vitaminpótlót nagyon szeret, ezért déli- és szezonális gyümölcsöket is egyaránt vásárol egész évben.

– Nyáron többnyire a szezonálisakat, például a dinnyét, barackot, szőlőt részesítem előnyben, de előfordul, hogy banánt is veszek, mert az szinte egész évben olcsó a többihez képest. Ha otthon vagyok, akkor néha elmegyek a piacra, de inkább a bevásárlóközpontban szoktam beszerezni, ami kell. Én az a fösvényebb fajta vásárló vagyok. Inkább várok kicsit, míg lejjebb megy az ára a gyümölcsnek, és csak azután veszek belőle.

De nem is feltétlen az ára miatt halasztom a vásárlást. A korai fóliás és üvegházas gyümölcsnek sose olyan az íze, mint ami szabadföldön terem.

Ezt is szem előtt tartom. Az idén az eperszezon elején Magyarországon tartózkodtam, ott találkoztam 2500-3000 Ft/kg eperárral is. Annyit azért nem szántam rá. Tehát ilyenkor inkább déligyümölcsöt eszek addig, amíg a szezonálisnak lejjebb nem megy az ára, illetve amíg meg nem jelenik a szabadföldi.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó