Tehetséggondozásra hangolva │KISZó-interjú

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) intézménye 1996 óta folytat tehetséggondozó tevékenységet egyre szélesebb körben. Képzései és egyéb programjai immáron az anyaország határain túlra is kiterjednek, így bátran mondhatjuk, hogy felöleli a Kárpát-medencét. Az egyes képzések az általános iskola felső tagozatától kezdve a diploma utáni (posztgraduális) programokon át az élethosszig tartó tanulás jegyében valósulnak meg. Kárpátalján 2018 óta van jelen Beregszász központtal. Az intézmény kárpátaljai tevékenységéről annak helyi régióvezetőjével, Dobsa Németh Beátával beszélgettünk.

Bara Tünde

‒ Kárpátalján valóban 2018-ban nyitotta meg kapuit a Beregszászi Fiatal Tehetség Program az érdeklődők számára. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ez volt az első külhoni régióban létrehozott központja a FIT Programnak. Az évek alatt hatalmas fejlődésnek indult a Mathias Corvinus Collegium és a központok száma is jelentősen megsokszorozódott. A beregszászi FIT-ben szeptembertől immár 100 gyerek kezdheti meg tanulmányait. Minden év májusában népszerűsítő körutakat tartunk a kárpátaljai iskolákban. Így nem csak a magyar oktatási intézmények tanulóit szólítjuk meg, hanem a kárpátaljai magyar fiatalokat, függetlenül attól, hogy milyen nyelvű oktatási intézményben tanulnak. Azok a gyerekek, akik szeretnének hozzánk jelentkezni, online felületen tudják ezt megtenni május folyamán. Szeptember első felében ezt követi a felvételi időszak. Ilyenkor a jelentkezők különböző megmérettetéseken vesznek részt. A 25 szerencsés, aki sikeresen veszi az akadályokat, két hét múlva kezdheti meg tanulmányait. Szeretném megjegyezni, bár a Covid-helyzet rányomta bélyegét az elmúlt tanévre, majdnem tízszeres túljelentkezésnek örülhetünk idén is.

Közülük fog kikerülni a Beregszászi FIT Központ negyedik évfolyama. Ezenkívül két középiskolás program is működik, illetve harmadik éve nagy sikerrel fut a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző (KKV).

A KKV előzménye egy közéleti akadémia, egyfajta politikai iskola volt. A programsorozat az utóbbi három évben az MCC felkarolásában, Bocskor Andrea európa parlamenti képviselő támogatásával, valamint a KMKSZ és a KMKSZ ISZ közös szervezésében kerül megrendezésre. Évente legalább ötszörös a túljelentkezés. A felvételi eljárás során megpróbáljuk kiszűrni azokat a fiatalokat, akik tényleg tudatosan szeretnének tenni közösségükért. A tervek szerint hamarosan kiírásra kerül a vezetőképző következő évfolyamára való felvételi.

Az MCC Középiskolás Programja e-learning alapon biztosít ingyenes képzést azok számára, akik érdeklődnek a társadalomtudományok iránt. Erre a kurzusra kárpátaljai fiatalok is jelentkezhetnek, ahol a képzés nagy része online zajlik. A Kárpátaljai Középiskolai Mentorprogram pedig egy olyan diákprogram, ami a helyi felső tagozatosokat segíti tehetségük kibontakozásában mentorok segítségével.

Utóbbi egyébként egy kárpátaljai fiatal lány, Barta Leila elgondolása alapján jött létre, aki azóta is a mentorprogram vezetője.

‒ A népszerűsítő körutaknak milyen vonzatai vannak?

‒ A FIT iránti érdeklődés nagyságát mind a szülők, mind a tanulók részéről leginkább a számokban lehet kifejezni. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi és erdélyi FIT központokat figyelembe véve az első perctől kezdve magasan a beregszászi központba a legnagyobb a jelentkezők száma. A személyes képzési alkalmakon kívül a hallgatók online feladatokat is kapnak, amit a tanárok egyénre szabottan kiértékelnek. Ennek a kezdetektől működő rendszernek köszönhetően a nálunk tanulóknak könnyebb volt átállni a Covid-19 miatt kialakult országos szinten bevezetett online oktatásra. Igyekszünk a szülőket is bekapcsolni a rendszerbe. Ők olyan programokon és előadásokon vehetnek részt, amelyek kifejezetten arra irányulnak, hogyan tudja segíteni tehetséges gyermekét, illetve továbbtanulással és ösztöndíjakkal kapcsolatban kaphatnak információt.

‒ Véleménye szerint melyek a program azon jellemvonásai, amelyek bevonzzák a fiatalokat?

‒ Amikor elindultunk, sokan nem tudták hová tenni az intézményt, és tévesen arra asszociáltak, hogy a FIT valamilyen sportprogram lehet. Ez minket is megmosolyogtatott. Az újdonságoktól bizonyos mértékig mindig tartanak az emberek, így természetes, hogy a kárpátaljai közösségnek kellett egy kis idő ahhoz, hogy megismerje magát az MCC-t és ezen belül a FIT Tehetségprogramot. Amikor bemegyünk egy intézménybe és tartunk egy rövidke tájékoztatót az akkori ötödikeseknek, akkor megpróbáljuk kiragadni azokat a mozzanatokat, amelyek felkeltik egy gyerek érdeklődését. Elmondjuk, hogy különböző kurzusokon vehetnek részt, melyek között szerepel robotika, egészségügyi tudatosság, pénzügyi tudatosság, környezettudatosság stb. Ezeket az egységeket próbáljuk korosztálynak megfelelően színessé varázsolni. Azt vallom, hogy a FIT program tulajdonképpen az életre való nevelés. Mire eljutnak oda, hogy el kell dönteniük, milyen irányban szeretnének tovább tanulni, akkorra már sikerül is megismerkedniük szinte minden foglalkozásnak egy szeletével. Tudatosan abba az irányba haladhatnak tovább, amiben már láthatták, hogy sikeresek lehetnek.

‒ Hogyan alakult a karanténidőszak?

‒ A beregszászi FIT központ mindig az éppen aktuális járványügyi intézkedésekhez alkalmazkodott. Hasonlóképpen működött a mentorprogram és a vezetőképző is. Amikor a helyzet engedte, hogy a tanulók személyesen vegyenek részt az oktatásban, akkor mi is lehetővé tettük, hogy a beregszászi centrumban szombatonként összegyűlhessenek. A határátlépés az oktatók számára eléggé korlátozott volt, ezért az ún. hibrid oktatási módszert követtük. Amikor a gyerekek bejöhettek, de az oktatók nem tudtak megjelenni, online jelentkeztek be, mi pedig segítettünk a vetítésben, feladatok kiosztásában stb.

‒ Mi jellemző a nyári időszakra?

‒ Úgy gondoljuk, hogy a nyár a pihenésről szól, de ilyenkor is vannak nyílt napok. Bejöhetnek, találkozhatnak, társasjátékozhatnak, olvashatnak. Nemsokára megrendezésre kerül az első ottalvós, mozizós esténk is. Illetve évente van egy szuper nyári tábor, amikor Magyarországon gyűlnek össze az egyes központok diákjai és lehetőségük van ismerkedésre, közös szórakozásra a Balaton partján. Idén sajnos számunkra ez elmarad, így a Kárpátokba tervezünk egy egyhetes tábort. Az online térben sincs teljes stop, hiszen ilyenkor olyan feladatokat kapnak, ami ad egy kis plusz lökést a lelki világuknak és intelligenciájuknak.

‒ Figyelemreméltó, hogy a tanuláson túl az életre való nevelés és a közösségépítés is a legfontosabb célok között szerepel. Részt vesznek társadalmi akciókban is?

‒ Tanulóink az első perctől próbálnak nemcsak a közélethez fordulni, hanem kiemelten figyelünk arra is, hogy a szociális érzékenységük is a megfelelő mederbe terelődjön. Minden évben részt veszünk a beregszászi karácsonyi vásáron. A gyerekek szüleikkel az otthon melegében mézeskalácsot sütnek és díszítenek, majd a süteményeket szeretetkasszát alkalmazva értékesítjük. Az összegyűjtött pénzt karitatív célra ajánljuk fel.

Nem titok, hogy évek óta az Ilosvay családot segítjük, akik halmozottan hátrányos gyerekeket fogadnak örökbe és nevelnek nagy szeretettel.

Továbbá csatlakozunk a Pulzus Rádió cipősdoboz akciójához, vagy a görögkatolikus egyház által hirdetett jótékonysági programhoz.

‒ Lassan nyakunkon az új tanév. Milyen tervekkel, célokkal tekintenek a jövőbe?

‒ A szeptemberi felvételi időszakot követően már teljes lesz a csapat. Innentől kezdve mindig négy évfolyammal fogunk működni. Nagy reménnyel várjuk a felvételizőket, mivel soha nem volt még ilyen magas a jelentkezők aránya. Bízunk abban, hogy a jósolt következő hullám az oktatásra nem lesz különösebb hatással és végre a régi, megszokott módon folyhat az oktatás. Rengeteg új ötletünk van a már meglévők folytatása mellett. Szeretnénk megtervezni és megszervezni a FIT Kurzusok Éjszakáját, amikor az érdeklődők a legérdekesebb kurzusainkba kaphatnak betekintést.

Terveink között szerepel ősszel a KMKSZ ISZ-hez csatlakozva egy nagyobb szemétgyűjtő akció a Tiszta Kárpátalja mozgalom keretein belül, illetve több környezettudatosságra nevelő akciónkra is fény derül hamarosan.

Rég szervezés alatt áll például egy igazi FIT kiserdő ültetése is. Szeretnénk, ha gyermekeink minden éven egy egész napot faültetéssel töltenének és abban bízunk, hogy néhány év múlva már egy egész kis zöldellő erdőben tehetünk kirándulást a jövendő FIT diákokkal. Újdonságként szerepel majd, hogy a negyedik évfolyam diákjai betekintést nyerhetnek a vitázás művészetébe, mivel megnyílik előttük a FIT Vitaklub.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó