Az ukrán lakosság 30 százaléka használja kizárólag az államnyelvet a hétköznapokban

Az ukránok 11,3 százalék kizárólag az oroszt használja a családi érintkezésben.

Ukrajnában a lakosság kicsivel több mint 30 százaléka használja kizárólag az ukrán nyelvet a mindennapi kommunikációban családtagjaival, illetve ismerőseivel – mutatott rá egy friss felmérés.

A Szociális Monitoring Központ által végzett felmérés eredményét kedden egy kijevi sajtótájékoztató keretében ismertették. Ennek eredménye alapján az Ukrajnában élők 31,9 százaléka kizárólag az ukrán nyelvet használja a mindennapi érintkezésben, illetve az ukrán nyelvet részesíti előnyben (15,5 százalék). Valamivel kevesebben (27,1 százalék) válaszolták azt a megkérdezettek közül, hogy nagyjából egyenlő arányban beszélnek ukránul és oroszul is családtagjaikkal, illetve ismerőseikkel. A válaszadók 13,6 százaléka az orosz nyelvet részesíti előnyben otthonában, további 11,3 százalékuk csak az oroszt használja a családi érintkezésben, míg 0,3 százalék válaszolta azt, hogy más nyelvet használ odahaza.

A megkérdezettek 24,5 százaléka a televíziós műsorokat (híradó, film, koncert és sportesemény) ukrán nyelven nézi, illetve az ukrán nyelvet részesíti előnyben (15,5 százalék). 35,3 százalék válaszolta azt, hogy nagyjából egyenlő arányban néz ukrán és orosz nyelvű tévécsatornákat. 8,9 százalék csak az orosz nyelvű, 0,2 százalék más nyelvű műsorokat néz.

Ami az írott sajtót illeti, 30,9 százalék mondta azt, hogy ukrán és orosz nyelvű újságot egyaránt olvas, további 23,5 százalék csak ukrán, 14,5 százalék főként ukrán, 10,9 százalék főleg orosz, 10,7 százalék csak orosz, 0.3 százalék pedig más nyelvű sajtóterméket részesít előnyben.

A felmérést a kutatóintézet augusztus 2. és 11. között végezte, 3012 személyt kérdeztek meg.

 

Forrás:
KISZó/UNIAN

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó