Magyarországi színészeket is felkértek egy-egy karakterre

Bunda Rita neve az utóbbi években vált ismertté, a beregszászi tehetség filmeket rendez, ami a Vérke-parti kis városban még mindig újdonságnak számít. Legutóbbi munkáját az teszi egyedivé, hogy immár a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészei mellett magyarországi színművészek is játszanak az általa rendezett filmben.

Hegedűs Csilla

– Mit lehet tudni a legutóbbi filmetekről?

– 2020-ban a Magyarság Háza drámaíró pályázatot hirdetett a Kárpát-medencében, a beküldött munkákból kiválasztották a legjobb hármat. A második helyezett a vajdasági Kucsov Borisz, a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának tagja lett. Az ő alkotásának a megfilmesítésére kért fel engem a Magyarság Háza ez év elején. Örömmel és szívesen vállaltam a feladatot, mert a téma is érdekelt, hiszen egy családról szól, a házasságról, gyerekekről, mindennapi problémákról, ami közel áll hozzám, hiszen jómagam is ebben élek. A forgatókönyv megírása is kihívást jelentett, mert eddig még nem csináltam olyat, hogy egy tíz-egynéhány néhány oldalas drámából legalább hatvanoldalas forgatókönyvet írjak. Tehát a nagy részét én írtam, nekem kellett továbbgondolnom, hogy még mi zajlik a párbeszédek között, és hogy a főszereplők mellett még hány közreműködő jelenik meg. A kész forgatókönyvet elküldtem a szerzőnek, ő jóváhagyta azt, így hozzáláthattunk a forgatás előkészületeihez – mesélte Rita, aki egyúttal a Kárpátaljai Magyar Filmgyártásért Alapítvány elnöki tisztségét is betölti.

A rendező elmondta, amikor válogatták a szereplőket, gondolt egy merészet, és úgy döntött, magyarországi színészeket is felkér egy-egy karakter megformálására.

– A film főszereplője Verebes Linda, aki a feleséget, az anyát alakítja az Eztrag-golia című filmdrámában. A híres magyarországi színész nagyon örült a felkérésnek, mi pedig még jobban, hogy ilyen lelkesen elvállalta a főszerepet.
Mellette a korábban a beregszászi színházban tevékenykedő Varga József, a Nemzeti Színház tagja is játszik a filmben. Van egy kislány szereplő is. A hatéves beregszászi Szabó Kiráról bátran elmondhatjuk, hogy elkezdte a színészi pályafutását.

– Milyen volt úgymond idegen színészekkel együtt dolgozni?

– Most először volt erre lehetőségem, és elmondhatom, nagy kihívást jelentett. De hamar összerázódott a stáb, jó kis csapat gyűlt össze, mindenki tudta, mi a feladata. Verebes Lindát a férje, Pindroch Csaba színművész és gyermekei is elkísérték. Csaba úgymond „bébiszitterkedett”, ő is és a gyerekek is nagyon jólérezték magukat a mi kis városunkban. De amíg itt volt, Csaba nem tétlenkedett. Ő a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik hírnöke, s az itt-tartózkodását kihasználva a római katolikus templomban megtartott miséken is arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy vegyenek részt a szeptemberben Budapesten megtartandó világszínvonalú rendezvényen.

Az elmúlt hetekben sikerült elkészíteni ötvenegy jelenetet. Számos helyszínen forgattak, például Beregszászban, Ungváron, Munkácson, Makkosjánosiban, Balazséron. Az egyórás filmnek október 31-ig kell elkészülnie, tehát Ritának, és férjének, Szabolcsnak, aki operatőrként tevékenykedett, vágópad elé kell ülnie. A kész film a Magyarság Házához kerül, s majd ott döntik el, hol és mikor lesz a filmbemutató. Mi pedig izgatottan várjuk, hogy megtekinthessük Bunda Rita tizedik filmjét.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó