KISZó-kérdés: Oltás-diszkrimináció?

Már több mint egy éve tart a koronavírus-járvány. A karantén az életünk részévé vált, meg sem lepődünk azon, amikor az ukrán kormány bejelenti, október 1-ig meghosszabbítják az országban az adaptív karantént. Napi közel 900 új fertőzöttet regisztrálnak. Eközben döcög az oltási kampány, augusztus 16-án 123 637 ember kapta meg a koronavírus elleni oltást. Az országban a kampány kezdete óta összesen közel 7 millió 600 ezer embert vakcináltak, közülük több mint 2 millió 700 ezren már mindkét adagot megkapták.

Simon Rita

Ukrajnában már minden nagykorú igényelheti az oltást, mégsem kapkodnak utána. Legújabban az Egészségügyi Minisztérium azzal próbálja oltásra ösztönözni az embereket, hogy mindenféle kedvezményeket biztosít nekik. Magánvállalkozókkal köt megállapodásokat, és az általuk felkínált szolgáltatásokat ajánlja a vakcinát igénylő állampolgároknak. Például most egy hét ingyenes film- és sorozatnézéssel kecsegtetik az embereket a MEGOGO médiaközpont felületein. Azok az állampolgárok, akik már legalább egy adag oltást megkaptak, 7 napig ingyen válogathatnak többszáz film és sorozat, hangoskönyv és podcast közül az említett felületen. Ez a lehetőség az év végéig fennáll.

Az Európai Unió elismeri az ukrán oltási igazolványt

Micsoda protekció, előny! KISZó-kérdésünkben pont arra kerestük a választ, hogy Ön támogatja-e azt, hogy a beoltottak kiváltságokat kapjanak? Persze nem efféle privilégiumokra gondoltunk, hanem szabad határátlépési, intézménylátogatási stb. engedményekre.

Az országban a többség szkeptikus a Covid-vakcinával szemben. Az oltottsági arány Kárpátalján az egyik legalacsonyabb.

A megyében 897 beoltott jut 10 000 emberre (Kijevben ez az arány eléri a 2500-at). A minisztérium legfrissebb adatai szerint csak Voliny és Ivano-Frankivszk van mögöttünk e téren.

Egyelőre az oltási igazolást megkapott személyek a szabad határátkelésen kívül nem rendelkeznek semmilyen egyéb kiváltsággal Ukrajnában. Viszont a szaktárca most dolgozza ki a részleteket arra vonatkozóan, hogy elektronikus védettségi igazolványt vezessenek be, amely a Gyija alkalmazásban érhető el. Ezzel az igazolvánnyal kiváltságokat kaphatnak a beoltottak a korlátozó intézkedések bevezetése után.

Ugyanis arról is szó van, hogy ősszel újabb korlátozások, lezárások lesznek. Így akinek nincs „papírja”, az ismét nem mehet dolgozni.

Azt is kijelentették, hogy az oktatási intézmények csak akkor működhetnek egy esetleges lezárás esetén, ha a tanárok 80 százaléka be van oltva.

A koronavírus-járvány hozadéka, hogy az önkéntes alapú oltás igazából kötelező, mert ha nem vagyunk beoltva, akkor „röghöz vagyunk kötve”. A ha később itt is bevezetnek olyasfajta korlátozásokat, mint például Magyarországon, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet diszkókat, tömegrendezvényeket látogatni, akkor aztán valószínűleg itt is megjelennek a diszkriminációt sérelmező emberek…

Ukrajnába már egy oltással is be lehet utazni

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó