A júliusi nyugdíjemelésekről ● Kárpáti Igaz Szó

A Nyugdíjalap jelenti.

Mint köztudott, Ukrajnában 2021. július 1-től emelkedett a munkaképtelenek számára megállapított létminimum összege. Ennek kapcsán 219 600 kárpátaljai idős ember, azaz a civil nyugdíjasok 87 százalékának havi illetményét automatikusan újraszámfejtették, közölte a KISZó-val Péntek Anasztázia, a megyei Nyugdíjalap vezetője.

Magyar Tímea

A minimálnyugdíj összege júliustól 1854 hrivnyára változott, azaz 85 hrivnyával emelkedett. Az emelés érintette a háborús veteránokat, a harci cselekmények résztvevőit, a csernobilieket, az öregségi nyugdíjon lévőket, a bányászokat, az elhunyt katonák családtagjainak az eltartó elvesztése esetén kiutalt járandóságát, a náci üldöztetés rokkantjait, az Ukrajna előtti különleges érdemekért járó illetményeket, a donorok bérkiegészítését.

Júliustól az I. kategóriájú rokkantak minimális nyugdíja nem lehet kevesebb 2200 hrivnyánál. Kárpátalján 2200 ilyen személyt tartanak nyilván, közülük 53 százalékuk, azaz 1200 ember havi járandóságát számfejtették újra.

A harci cselekmények azon résztvevőinek juttatását is átszámolták, akiknek illetménye nem érte el a 3854 hrivnyát. Megyénkben ez 1084 embert érintett, akiknek átlagosan 985 hrivnyával emelkedett a nyugdíjuk, közölte a nyugdíjfolyósító hivatal.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó