„…az újabb magyar ezer év esélye rajtunk áll”

III. Szent István-napi búcsú Tiszacsomán

A Pro Cultura Subcarpathica, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye, Magyarország ungvári főkonzulátusa és beregszászi konzulátusa, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete, a Kárpát Ház Alapítvány és a Beregszászi kistérség közös szervezésében Tiszacsomán, a Honfoglalási Emlékparkban Szent István-napi búcsút tartottak. A görögkatolikus templomban megtartott Szent Liturgia és körmenet után ünnepi megemlékezésre került sor.

Szilágyi Mátyás köszöntőjében mindenekelőtt méltatta Szent István királyt, azt az uralkodót, aki a magyaroknak biztonságot, védettséget és megbecsültséget teremtett, miközben országot alapított.

– A nagy király emlékezete olyan felbecsülhetetlen, megtartó erő minden magyar közösség számára, amely a magyarságot a történelem viharos évszázadain keresztül mindig lelkesítette. A válságos pillanatokban erőt adott a talpra álláshoz, a sok-sok újrakezdéshez. A Szent István-i életmű reménységet és bizodalmat ad minden magyarnak ahhoz, hogy legyőzzük a nehézségeket, egyben bizonyságot ad arról, hogy a magyar nemzet képes önmagát meg- és fenntartani és ha rákényszerítik, képes magát megvédeni. Történelmi tanúságot ad minden magyar közösségnek, így a kárpátaljai magyar közösségnek is arról, hogy a magyar kultúra, a magyar nyelv, a munkaszeretet és tehetség olyan pótolhatatlan értékek, melyek megtartanak nemzetként. Szent István műve ezer év történelmet ajándékozott a magyar népnek. Rajtunk áll, hogy méltóképpen használjuk a nagy király örökségét, az újabb magyar ezer év esélye rajtunk áll – fogalmazott a diplomata. Hozzátette, Kárpátalja őshonos magyar közössége hűségesen megőrizte és megszívlelte a Szent István-i örökséget.

Az UMDSZ nevében Bakancsos László elnökségi tag szólt a megjelentekhez. Kifejtette, Szent István bölcs, előrelátó, következetes politikus volt, aki népe megmaradásának érdekében – abban a geopolitikai helyzetben – radikális döntésekre, lépésekre kényszerült. Szent István azt vallotta, hogy a többnyelvűség és a kultúrák sokszínűsége erősíti az országot. Nagyon megszívlelendő intelmek ezek ma is…

– Augusztus 20-án egyszerre ünnepeljük a keresztény államot megteremtő királyt, és azt a tevékenységet, amely az ő szentté avatásához vezetett, azt az iránymutatást, hagyatékot és üzenetet, amely átsegítette a magyarságot sok évszázadon át. És aminek identitásunkat, magyarságtudatunkat köszönhetjük. Ám megmaradásunkért alkalmazkodni kell, szabadságunkért, önállóságunkért és jogainkért küzdeni, harcolni kell – hangsúlyozta Barta József, a KMKSZ alelnöke.

A park területén számos stand épült aznapra, azokban kézműves foglalkozásokat tartottak. Volt babakészítés, gyertyaöntés, üvegfestés és megannyi érdekes tevékenység. Emellett vásártérrel, bor- és ételkóstolással, élményjátékokkal várták az érdeklődőket. A nagyszínpadon népzenei fellépők szórakoztatták a megjelenteket, este az Ullie zenekar adott koncertet. Az ünnepnap tűzijátékkal zárult.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó