Ezeréves államiságról beszélt Zelenszkij Ukrajna 30-ik évfordulóján

Volodimir Zelenszkij elnök az ország függetlenségének 30-ik évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszéde közben írta alá azt a rendeletet, melynek értelmében ezentúl minden év július 28-án méltatják az ukrán államiság napját, aminek mint fogalmazott, ezeréves múltja van.

Az ukrán államfő az augusztus 24-i kijevi katonai parádét megelőző hagyományos ünnepi beszéde során úgy fogalmazott, hogy „örökösei vagyunk annak az államiságnak, ami ezer éve létezett itt”.

Zelenszkij Kijev alapítását nevezte meg az ukrán államiság kezdetének, szavai szerint a Kijevi Rusz székvárosában kezdődött a pravoszláv vallás, az ószláv nyelvet pedig a mai ukrán nyelv elődjének tekinti, ezért az egész ukrán államiság kezdetét ezerévesnek vallja.

Ünnepi beszédének érdekes momentuma volt, hogy felsorolta az Ukrajnában élő nemzetiségeket, megemlítve a magyarokat is. Mint mondta, a sok-sok nemzeti közösség tagjai valamennyien a nagy ukrán család részei, s mindenki otthon érezheti magát benne.

KISZó-videó: Ukrajna katonai parádéval ünnepel

Ukrajna hatalmas katonai parádéval méltatja függetlenségének harmincadik évfordulóját, az előkészületekről a KISZó stábja a helyszínen készített videót. Arról is írtunk, hogy sok helyen nem ment zökkenőmentesen a készülődés: zászlórudak zuhantak a mélybe, katonai járművek koccantak, a tankok után pedig össze kellett szedni a kihulló csavarokat.

Nem zajlanak zökkenőmentesen a függetlenség napi ünnepségek előkészületei

A Kárpáti Igaz Szó munkatársainak egy csoportja augusztus 20-án látogatott el az ukrán fővárosba, ahová magával vitte a magyar nemzeti lobogót, s Szent István államalapító királyunk ünnepén az emlékezés koszorúit helyezte el a kijevi magyar emlékhelyeken, valamint találkoztunk az ukrán fővárosban élő magyar kisebbség tagjaival, s kötetlen beszélgetést folytattunk Magyarország ukrajnai misszióvezetőjével, Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel.

 

Forrás:
KISZó/DGY

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó