Ivanicja állásába került az újabb kudarc ● Kárpáti Igaz Szó

Mihajlo Ivanicja

Rossz hétvégéjük volt a kárpátaljai együtteseknek: a Minaji FC, az Ungvári FC és a Munkácsi FC egyaránt vereséget szenvedett. Ráadásul utóbbi két csapat hazai pályán betlizett, ami után az Ung-parti együttesnél Mihajlo Ivanicja vezetőedző felajánlotta a lemondását, amit a klubvezetés elfogadott.

Tavaly az okozta a Minaji FC vesztét, hogy a kiesés ellen küzdő csapatok ellen nagyon gyatrán szerepelt. Emellett a hazai pálya előnyét sem tudta megragadni. A tavalyi szezont boncoló korábbi elemzésünkben rámutattunk, hogy az otthon megszerezhető 33 pontból 14-et zsebelt be a gárda, ami csupán 42,4 százalékos mérleg. Emellett az élvonalbeli búcsú fő oka az volt, hogy a kiesési rangadókat rendre elbukták a minajiak, például a pontvadászat első hét helyezettje ellen ugyanannyi pontot – szám szerint kilencet – szerzett a gárda, mint a mezőny hátsó hetese ellen. Az, hogy az idén mégis a Premier Liga mezőnyében maradhatott az együttes, az Olimpik Doneck visszalépésének volt köszönhető.

A felkészülésre nagyon kevés ideje jutott a visszahívott Vaszil Kobin vezetőedzőnek, ehhez képest már-már bravúrosan nyitotta az új bajnokságot. Az utolsó percben kivívott hazai győzelem a középmezőny stabil tagjának számító Olekszandrija ellen, tisztes helytállás a bajnok Dinamo Kijev otthonában, majd bravúros pontszerzés a bronzérmes és európai kupaszereplő Zorja Luhanszk otthonában, és emellett a tarsolyában maradt még egy elmaradt hazai meccs a Kolosz Kovalivkával.

Ezek után következett az elmúlt hétvégén az újonc Veresz Rivne elleni bajnoki idegenben, de a meccset Luckban rendezték, ami a minajiaknak kedvezett. Ám nem tört meg a tavalyi átok, a szezonbeli első kiesési rangadónak beillő meccsét megint elveszítette a csapat. És ezen az sem változtat, hogy a játék képe biztató volt, az első félidőben a vendégek domináltak, a Minajnak több helyzete akadt, de még tizenegyesből sem tudott betalálni.
Hegedűs Róbert
Kobin mester ezúttal csak a lelátóról nézhette játékosait, de a kezdőt persze ő jelölte ki, s ismét csak felforgatta csapatát, hat helyen változtatott a kezdőn a Zorja elleni 1–1-es döntetlent követően, igaz, a három belső védős rendszer maradt. A Kucser – Knis (Honcsar), Lihovigyko, Horin, Matic (Vekljak), Bagayoko (Szinyohub) – Kulijev, Hahljov, Petruszenko, Kobak (Bilonog) – Szeleznyov (Ahmedzade) felállásban játszó gárda kihúzta a Veresz méregfogát, szinte semmi lehetőséget nem adott neki. A Luckban játszó rivneiek gyakorlatilag egyetlen momentumukat váltották gólra a 61. percben. A sors pikantériája, hogy a Veresz győztes találatát a kárpátaljai Hegedűs Róbert szerezte, aki 2020-ban távozott a Minajból, de a mai napig ő a csapat házi gólkirálya. Pár perccel később a bíró kezezésért tizenegyest ítélt a javunkra, de nem sokkal előtte lement a pályáról Jevhen Szeleznyov, így helyette Dmitro Bilonog állt a labda mögé és hibázott. Maradt az 1–0-ás Veresz-siker, Jurij Virt csapatának ez volt az első győzelme a szezonban, amivel meg is előzte az Ung-vidéki klubot. A minaji kékek 4 ponttal a 11. helyet foglalják el a 16 csapatos mezőnyben, de a többiekhez képest egy meccs a tarsolyukban van még. Az előttünk álló hétvégén a Bajnokok Ligája állandó szereplője, a Sahtar Doneck érkezik a kárpátaljai megyeszékhelyre. A meccset augusztus 29-én, vasárnap délután 16 órakor (közép-európai idő) rendezik az ungvári Avangard-stadionban. Jegyek korlátozott számban még kaphatók, a pillanatnyi Covid-előírások alapján legfeljebb a nézőtér kétharmada telhet meg, ami valamivel több mint 8 ezer szurkolót jelent.

A hazai Premier Liga 5. játéknapján mindkét ukrán élmenő nyert. A Dinamo Kijev Vitalij Bujalszkij vezérletével alaposan kitömte a négy meccs után száz százalékosan álló Deszna Csernyihivet és átvette a vezetést a tabellán. A Monaco elleni idegenbeli 1–0-ás BL-playoff siker után Odesszában is könnyedén nyert Roberto De Dzerbi legénysége, és jó hangulatban várhatja a hercegségbeliek elleni szerdai visszavágót. Az Európa Ligában a bécsi Rapid vendégeként 3–0-ra elhasaló Zorja Mariupolban javított, ahol egy gólgazdag meccsen gyűjtötte be a három pontot. Az Ingulec a Dinamo elleni 1–1-es csodapont után Lembergben győzött, a második félidő elején egy perc alatt fordítva meg a meccset.

Eredmények: Poltava–Harkiv 2–0, Dnyipro–Vinniki 2–0, Kovalivka–Olekszandrija 0–1, Rivne–Minaj 1–0, Kijev–Csernyihiv 4–0, Odessza–Doneck 0–3, Mariupol–Luhanszk 3–4, Lviv–Petrove 1–2.

Az élbolyban és az alsóházban: 1. Dinamo 13 pont, 2. Sahtar 12, 3. Deszna 12, 4. Vorszkla 11… 14. Csornomorec 3, 15. FK Lviv 2, 16. Mariupol 1.

Az Ungvári FC-nél még siralmasabb a helyzet. A másodosztályba feljutott együttes három vereség után nemrég Luckban a helyi Voliny ellen megszerezte végre első pontját, de ha azt vesszük, hogy már a ráadás pillanataiban buktak el két pontot, akkor az inkább vereséggel felérő döntetlen volt. Az ötödik játéknapon a Dnyipropetrovszk megyei VPK-Agro gárdája érkezett Ungvárra, amely szintén csak három ponttal rendelkezett négy játéknap után, azaz verhető ellenfélnek tűnt.

Mihajlo Ivanicja mester ezúttal a Juscsisin – Szavosko, Dopilka, Skinder (Ferencik), Csusenko (Kobeljas) – Pinyasko, Pukánics (Fedak), Duran (Merdejev), Rjasko, Hajducsik – Homcsenko (Tiscsuk) összeállítású gárdának szavazott bizalmat, és a klub új igazolása, Mikola Hajducsik már a 6. percben megszerezte a vezetést. Sztaniszlav Kulis azonban kisvártatva egyenlített a VPK-Agro együttesének, utána pedig ellaposodott a mérkőzés. Az események csak az utolsó negyedórában pörögtek fel, amikor Kulis újabb két találattal mesterhármasig jutott, beállítva a 3–1-es vendégsikert.

Az ungváriaknak ez már a harmadik hazai fiaskójuk volt a szezonban, öt játéknap után egy pont a mérlegük, amivel sereghajtók. Meccsértékelő sajtótájékoztatóján Ivanicja mester nem magyarázkodott sokat, bejelentette a lemondását, amit a klub később is el is fogadott. A korábban az Ungvári Zakarpattyát az ukrán élvonalba juttató ismert és közkedvelt szakember elismerte, ő is hibázott, de burkoltan azt is megfogalmazta, hogy szerinte a mostani keret alkalmatlan a minőségi első ligás szereplésre. Elmondta, elvárás volt vele szemben, hogy kárpátaljai játékosokra építsen, amit ő igyekezett is megtenni – utolsó meccsén is kilenc ilyen futballistának adott lehetőséget –, de tőlük most csak ennyire tellett. A folytatásban az eddigi pályaedző, Bohdan Blavackij látja el a vezetőedzői feladatokat. Augusztus 28-án az Avangard Kramatorszkhoz látogatnak Pukánicsék.

Nehéz ütközet várt a harmadosztály A-csoportjában szereplő Munkácsi FC-re. A Dercenben állomásozó Latorca-partiak kispadján a meccs előtt Vitalij Sumszkijt Vaszil Kajuk váltotta. Az ellenfél a második liga toronymagas favoritja, a fővárosi Livij Bereg volt, amely alakulat egy sor élvonalbeli, sőt, válogatott múlttal rendelkező játékost (Reva, Kszjonz, Zaporozsan, Iscsenko, Sztargorodszkij, Akimenko, Morozenko) tudhat a soraiban, kispadján Anatolij Buznik ismert szakemberrel.

Az erőviszonyoknak megfelelően a kijeviek kétgólos előnyre tettek szert a szünetig, amit később háromra növeltek. A munkácsiak csak az utolsó tizenöt percben tudtak veszélyesek lenni, de ekkor Vadim Lucska és Nazar Hricak révén két gólig is jutottak, de az egyenlítésre már nem maradt idő. Öt forduló után a Munkácsi FC 50 százalékos teljesítménnyel, 7 ponttal a hetedik helyet foglalja el a 15 csapatos mezőnyben.

Forrás:
KISZó/DGY/Fotók:Facebook
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó