Közösségépítő lecsófesztivál Borzsován

A Covid a tavalyi nyarat teljesen „elrontotta”, hiszen gyakorlatilag egy kulturális programra sem került sor, a falunapok, a fesztiválok is elmaradtak. Idén nyáron viszont kissé enyhült a helyzet, így néhány településen megülték a helyi népünnepélyeket. Így tettek Borzsován is, ahol a hétvégén ötödik alkalommal sikerült megtartani a Hazahívogató lecsófesztivált.

A falu apraja-nagyja egy igazán jó és tartalmas napot töltött együtt. Seder Ilona elöljáró is ezen örömének adott hangot, hogy végre eljött az az idő, amikor a támogatóknak köszönhetően immár ötödször rendezhették meg a közösségépítő lecsófesztivált.

– Az első alkalommal hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg a fesztivált, mert a mi falunkhoz kötődnek a zöldségtermesztők, így a lecsó bio paradicsomból, paprikából és hagymából készülhet – mondta, s köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a fesztivál megszervezéséhez.

Vince István, a Beregszászi kistérség alpolgármestere átadta Babják Zoltán polgármester üdvözletét. Kifejtette, Borzsova oszlopos tagja a Beregszászi kistérségnek, s azon bizodalmának adott hangot, hogy ez a jövőben is így marad, s a kistérséghez tartozó összes település a fejlődés útjára lép.

Csizmár Sarolta, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) alelnöke ünnepnapnak nevezte a rendezvényt, mert a helyiek ezen a napon kikapcsolódhatnak, és ez a saját ünnepük, amire a családi ünnepek mellett nagy szükség van.

– Véleményem szerint külön mondanivalója van annak, hogy nem csupán lecsófesztivál, hanem hazahívogató lecsófesztivál, s ennek a szónak óriási jelentősége van. S aki teheti, valóban hazajön, és együtt ünnepel családtagjaival, barátaival, falubelijeivel, mert itt a helye – hangsúlyozta a KMTT alelnöke.

Péter Csaba megyei képviselő, a Kárpát Ház Civil Szervezet kuratóriumi elnöke üdvözletét Tóth Győző, a Beregszászi kistérség képviselője, a Kárpát Ház Civil Szervezet ügyvezetője adta át. Hangsúlyozta, jó dolog, hogy Borzsován hagyományt tudtak teremteni e finom magyar étel ünneplésével.

– Többször elhangzott ma itt a közösség szó. Úgy vélem, a kárpátaljai, a Beregszászi kistérségi közösség fontos láncszeme az anyaországnak, mi sem bizonyította ezt jobban, mint az, hogy mi is megünnepeljük augusztus 20-át. De ma itt a borzsovai közösségé a főszerep. Azt kívánom az ittenieknek, hogy továbbra is legyenek egy összetartó közösség, mert csak így lehetnek erősek.

Köszöntötte továbbá a résztvevőket Sin József, a KMKSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, illetve a Törökszentmiklósról érkezett Pörneki András, a Panoráma Világklub Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke. Dénes-Zsukovszky Elemér helyi református lelkész Isten áldását kérte a rendezvényre, és a megszelésre váró új kenyérre.
A nap folyamán a kulturális zenés program keretében felléptek a helyi általános iskola és óvoda növendékei, a halábori Tiszavirág tánccsoport, a kisbégányi műkedvelő csoport. A gyerekek számára légvár, arcfestés, mesemondó verseny, aszfaltrajzverseny, kézműves foglalkozások álltak, este Pitkin INFO zenekara biztosította a jó hangulatot.
A délután órákban a csapatok hozzáláttak a lecsó elkészítéséhez, az üstök hamar megteltek a finom hozzávalókkal. Mint azt Seder Ilona elmondta, hat helybéli (KMKSZ Ifjúsági Szervezete, Pácánok, Falusi vendéglátók, Konyha ördögei, Nefelejcs óvoda, Levendula) és a benei „Barackosok” csapata készítette az ízletes ételt. Hozzátette, senkit sem engednek el üres kézzel, mindenki kap ajándékot, a legjobb csapat egy hurkatöltőt, a második késkészletet, továbbá 25 literes bogrács, 15 literes bogrács, kenyérpirító és turmixgép talált gazdára. Az ötödik hazahívogató lecsófesztivál legjobb lecsókészítője a Konyha ördögei csapat lett.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó