Mit is mondott pontosan Áder János? Itt az ukrán fordítás!

Krími Platform Áder

Meglehetősen nagy indulatokat gerjesztett a Krími Platform csúcsértekezlete, aminek deklarált célja diplomáciai módszerekkel visszaszerezni a 2014 tavaszán önkényesen elcsatolt félszigetet.
A Kreml élesen tiltakozott a tanácskozás ellen. A fórumon Volodimir Zelenszkij elnök őszintén elismerte, országa önerőből képtelen lesz visszacsatolni a Krímet és a megszállt kelet-ukrajnai területeket.

Ezen a rendezvényen Áder János magyar köztársasági elnök is ott volt, s egyes ukrán elemzők támadásainak a kereszttüzébe került, amiért volt mersze számon kérni az ukrán vezetésen az országban élő kisebbségekkel szembeni, köztük a magyarság elleni jogszűkítő magatartást.

Dmitro Tuzsanszkij kárpátaljai elemző, az ukrán–magyar kapcsolatok önjelölt szakértője kisebb megrökönyödéssel fogadta, hogy a vendégségbe hívott Áder János más célokra használta a Krími Platformot. A magyar–ukrán diplomáciai szembenállásban rendre a magyar fél kompromisszumkészségét hiányoló, Soros-háttérfinanszírozású médiumoknak dolgozó újságíró írásaiban rendre elfeledkezik arról a nem elhanyagolható „apróságról”, hogy Magyarországgal ellentétben az új oktatási törvénnyel Ukrajna 2017 szeptemberében gyakorlatilag felrúgta az addig kiváló kétoldalú viszonyt, amit azóta csak folyamatosan tetéz, hol a nyelvhasználati jogszabállyal, hol más intézkedésekkel.

A román politikum pedig azért orrolt meg Áder Jánosra, mert párhuzamot vont a Krím annektálása és a magyar nemzetet szétszaggató Trianoni trauma között…

Az ukrajnai médiumok szokás szerint csak bizonyos, nekik nem tetsző részt emeltek ki a magyar államfő kijevi beszédéből, ezért szerkesztőségünk ukrán nyelvű internetes portálja lefordította az MTI-n közölt Áder-beszédet államnyelvre, hogy objektívebb képet kapjanak mindazok, akik valóban kíváncsiak Áder János elnök szavaira, s nem csupán a botránykeltés a fő szándékuk…

Президент Угорщини Адер Янош привітав Україну з 30-ю річницею суверинітету

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó