Média-kerekasztal a Kárpátaljai Nyári Egyetemen

A kárpátaljai magyar média képviselőivel folytatott kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem harmadik napja. A résztvevők elsősorban a regionális magyar sajtó jelenének és jövőjének szenteltek kiemelt figyelmet.

Több szempontból is vázolták a kárpátaljai magyar média helyzetét. A jelenkor és közeljövő legfontosabb tendenciáit többek között a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója, Dunda György is ismertette. Rajta kívül Darcsi Karolina, a Kárpátalja hetilap megbízott főszerkesztője, Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár igazgatója, Bursza Krisztina, a Kárpátalja.ma hírportál munkatársa,  illetve Kovácsné Marton Erzsébet, a Kárpátinfo hetilap újságírója osztotta meg álláspontját. A téma széleskörű elemzése során szó esett a média szerepéről, a célközönségről, a fiatalok bevonzásáról, illetve a fejlődő online hírközlés melletti nyomtatott sajtó jövőjéről is.

A fejlődés a megmaradás, a siker kulcsa – emelte ki Dunda György, a kárpátaljai magyar sajtó jövőjével kapcsolatban. Darcsi Karolina rámutatott arra, hogy a fiatalok körében egyre kevesebben olvasnak újságot, ezért fontos az online felületek fejlesztése. Kovácsné Marton Erzsébet kiemelte, a sajtónak, csak úgy, mint korábban, most is fontos szerepe van, viszont a jellege és a funkciója jelentősen megváltozott. Hozzátette, akkor lesz a jövőben is magyar sajtó Kárpátalján, ha lesz olvasó, ám ehhez elengedhetetlen az olvasók kinevelése. A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy a nyomtatott sajtó folyamatosan háttérbe szorul. Burszta Krisztina megjegyezte, ma már sokat számít a hírek közlésének gyorsasága is.

A kerekasztal résztvevői egyhangúlag konstatálták, hogy újságot ma már főleg az idősebb korosztály olvas, a fiatalok inkább az interneten, a közösségi médiában tájékozódnak. A televíziózásban a hosszabb műsorokról rövidebb változatokat készítenek, ugyanis a fiatalok nem olvasnak vagy néznek terjedelmes anyagokat. Minden sajtóorgánum igyekszik megszólítani minden kontingenst, ebbe beletartoznak a fiatalok is.

A résztvevők érintették, hogy milyen párhuzamok vannak a kárpátaljai és a Kárpát-medencei médiában, valamint szó esett arról is, hogy hogyan hatott a koronavírus-járvány a médiára.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó