KISZó-kérdés: Olyan a becsületes vámos, mint a fehér holló

A válaszadók jelentős többsége (99 százaléka) szerint minden ukrán vámos megvesztegethető – ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán az elmúlt hét elején indított reakciógombos szavazásból.

Szabó Sándor

Az elmúlt hetekben zárult le az a belső vizsgálat, amelyet korrupció gyanújába keveredett kárpátaljai vámtisztek ellen indítottak. Megállapítűst nyert, hogy a felfüggesztett vámosok nem követtek el fegyelmi vétséget.

Mint arról korábban beszámoltunk, április elején az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülése után felfüggesztették az állami vámszolgálat több mint 100 köztük 17 vezető beosztású alkalmazottját.. Az intézkedés Kárpátalján 23 vámost érintett, őket cigaretta-csempészésben való közreműködéssel gyanúsítottak. Néhány hete a Goloskarpat megkeresésére az Ukrán Állami Vámszolgálat azt közölte, hogy a felfüggesztett alkalmazottakkal szemben lefolytatott belső vizsgálat nem találta megalapozottnak a szolgálati visszaélés gyanúját.

A 23 vámos közül 21 visszatért korábbi állásába, két személyt egy másik régióba helyeztek át.

Múlt heti KISZó-kérdésünk ehhez kapcsolódott, alternatív reakciógombos szavazásunkon azt kérdeztük: Ön szerint minden vámos korrupt.

Ami a nem reprezentatív reakciógombos felmérés eredményét illeti, a válaszadók 99 százaléka szerint minden ukrán vámos megvesztegethető, mindössze egy százalék válaszolta azt, hogy vannak becsületes vámosok is, akik elutasítják a kenőpénzt.

Az elnök egyik kárpátaljai vizitje során azt ígérte, hogy felszámolják a vámszolgálatnál és a határokon burjánzó korrupciót és csempészetet. Több mint ötmillióan nézték meg azt az emlékezetes videót, amelyen az államfő számon kéri a kárpátaljai vámhivatal parancsnok-helyettestől, hogy miből telik neki iPhonra, miközben Olekszandr Vlaszov, az Ukrán Állami Fiskális Szolgálat akkori vezetője percekkel korábban panaszkodott, mert a vámosoknak alacsony a bérük. Ezt követően elkezdődött a vámszolgálat Ungváron beígért átfogó reformja. Az elmúlt években strukturális átalakuláson ment keresztül a vámszolgálat.

A hivatalt átkeresztelték, de ugyanazok a személyek kerültek vezető pozícióba az új struktúránál, akikkel szemben korábban felmerült a hivatali visszaélés és a korrupció gyanúja.

Tavaly március elején az elnök egy parlamenti felszólalás keretében elismerte, hogy a határokon zajló csempészet ellen indított háborút a szolgálat elvesztette, a csempészbandák kiütötték a vámosokat.

Az elmúlt években számtalan leleplező riport készült a vámszolgálat dolgozóinak és családtagjaiknak fényűző életéről, amit a fizetéseikből nem engedhetnének meg maguknak. A méregdrága ingatlanok, luxusautók és csecsebecsék többnyire a házastársra és a rokonokra vannak írva. Ám az oknyomozó, leleplező riportok után sem történik semmi.

A kiemelt kép csak illusztráció 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó