Századunk átka: az ülő életmód │KISZó-interjú

Miért veszélyes és hogyan küzdhetünk ellene?

Kanadai kutatók egy csoportja ismételten bebizonyította, a rengeteg ücsörgés halálos kimenetelű lehet. A kilenc év alatt vizsgált negyven év feletti személyek közül ugyanis háromezren agyvérzést kaptak.

Magyar Tímea

– A mozgásszegény életmód leggyakoribb következményei a szív- és érrendszeri, az onkológiai, a mozgásszervi megbetegedések, a 2. típusú cukorbetegség és az elhízás – támasztja alá Szpicina Natalija, a megyei közegészségügyi központ orvosa. – Ha reggel leülünk a gép elé és délutánig gyakorlatilag fel sem állunk onnan, előbb-utóbb előjönnek a mozgásszervi panaszok: derékfájdalom, hátfájdalom vagy nyakfájdalom. De a passzív életmód nemcsak a mozgásszerveinkre van káros hatással, hanem a belső szervek működését is negatívan befolyásolja. Az ülőmunka során felvett hanyag tartással csökken a tüdő kapacitása, pangás jelentkezik a vérkeringésben, ami megterheli a szív- és érrendszerünket, lassul emésztésünk. Lényegesen nő a metabolikus szindróma esélye, melynek tünete a magas vércukor és vérnyomás, a koleszterinszint megnövekedése, melyek emelik a különböző típusú szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

– Munkahelyet, foglalkozást nem mindenki válthat. Mit tehetünk annak érdekében, hogy az ülőmunka következményeit a minimálisra csökkentsük? Az nyilvánvaló, hogy el kell kezdenünk rendszeresen sportolni. Ezen kívül?

– Változtassunk szokásainkon. Sokan nem is gondolnák, de néhány egyszerű praktikával sokat tehetünk egészségünk védelme érdekében.

Például óránként álljunk fel és sétáljunk egyet, igyunk egy pohár vizet.

Ezzel pótoljuk a napi szükséges folyadékbevitelt, és megmozgatjuk a testünket is. Telefonáljunk állva, lift helyett használjuk a lépcsőt.

Fontos hogy igyekezzünk napunk nagy részében ideális testhelyzetben ülni. Lábunk legyen stabilan megtámasztva a talpunkon, a térdízület 90 fokos hajlításban, derekunk anatómiai íve legyen megtámasztva – akár egy párnával, ha az irodai székünk nem támasztja megfelelően – hátunk egyenesen tartva, a monitor lehetőség szerint szemmagasságban legyen elhelyezve. Minél többször változtassunk az ülő helyzetünkön. Például dőljünk hátra kényelmesen, vagy húzzuk ki magunkat és könyököljünk fel az asztalra.

Emlékezzünk arra, hogy a gerincünk a statikus helyzeteket nem szereti, minél többször változtatunk az ülési pozíciónkon, annál jobb.

A székből lecsúszott, szinte „derekán ülő” helyzeteket viszont kimondottan kerüljük.

Ugyancsak hasznos, ha a buszról korábbi megállóban szállunk le és sétálva tesszük meg az utat otthonunkig. Emlékezzünk rá, az ajánlott napi lépésszám tízezer, amit egy órányi sétával el lehet érni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó