Véget ért az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem Tiszapéterfalván

Az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége és a Momentum Doctorandus közös szervezésében, a Kárpátaljai Szövetséggel partnerségben augusztus 25-28. között zajlott Tiszapéterfalván.

Varga Brigitta (Tiszapéterfalva)

Az I. Kárpátaljai Nyári Egyetemet 2003-ban rendezték meg, támogatások hiányában csak  2007-ben és 2008-ban sikerült ismét lebonyolítani. A negyedik alkalomra egészen 2019-ig kellett várni. A koronavírus-járvány miatt ismét egy év kimaradás következett, de a szervezők kitartásának köszönhetően a kárpátaljai fiatalok idén ismét találkozhattak és új élményekkel térhettek haza.

A nyári egyetem programjainak a Tiszapéterfalvai Református Líceum és a tiszapéterfalvai Csárda Étterem és Hotel szolgált helyszínként. Az ünnepélyes megnyitót követően az érdeklődők ifjúságpolitikai kerekasztal-beszélgetésen vettek részt, melyen többek között az elvándorlás és otthonmaradás előnyei és hátrányai, valamint a felsőoktatás kérdései kerültek napirendre.

A beszélgetésen Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke, Pató Viktória Lilla, a Doktoranduszok Országos Szövetségének nemzetközi ügyekért felelős alelnöke és Menyhárt Barbara, a Hallgatói Önkormányzat Országos Konferencia Külhoni Programjának vezetője osztotta meg gondolatait. A kerekasztal-beszélgetést Bence Norbert, a Momentum Doctorandus alelnöke moderálta.

Ezt követően az MD és a KMDFKSZ által kiadott Scientia Denique tudományos folyóirat közös szervezésében indított IQool podcast sorozat szakmai és ismeretterjesztő előadását hallgathatták meg áltudomány, plágium, tudománykommunikáció témakörben. A diskurzuson Falyuna Nóra nyelvész, tudománykommunikációs szakértő, valamint Bárdos Dániel, a Budapesti Műszaki Egyetem Filozófia és Tudománytörténeti Tanszékének tanársegédje azt járta körül, mi a különbség a tudomány és az áltudomány között, hogyan és milyen internetes tudományos forrásokat célszerű felhasználni, továbbá szó esett a plágium vizsgálatáról is. A beszélgetést Kovály Katalin, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének fiatal kutatója moderálta.

A rendezvény első napja Parászka László által vezényelt borkóstolóval, valamint táncházzal zárult, melyen a Kokas Banda húzta a talpalávalót.

A nyári egyetem második napjának délelőttjén az egészség és a játék kapta a főszerepet. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának szakemberei felhívták a figyelmet az egészséges és helyes táplálkozásra, valamint gyakorlati foglalkozás keretében lehetőség adódott testösszetétel méréseket végezni, illetve megtanulni az élelmiszer-címke helyes és tudatos olvasását. Ezzel párhuzamosan a Nagydobronyi Társasjáték Klub tagjai tartottak interaktív foglalkozást Közös játék – közös öröm címmel.

A délután folyamán a Kárpátaljai Hazajáró Egylet ismertette tevékenységét és kalauzolta el a hallgatóságot Kárpátalja vadregényes tájaira. Az előadást követően a  diákok a Tiszán eveztek Seremet Sándor irányításával. Az eseménydús nap végén a fiatalok elméjét igyekeztek átmozgatni a szervezők kvízjátékkal, majd egy izgalmas kalandtúrával folytatódott az éjjel, mely A nagy pénzrablás című film tematikájára épült.

A kárpátaljai magyar média képviselőivel folytatott kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem harmadik napja. A sajtó múlt-, jelen- és jövőbeli szerepéről Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója, Darcsi Karolina, a Kárpátalja hetilap megbízott főszerkesztője, Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár igazgatója, Bursza Krisztina, a Kárpátalja.ma hírportál munkatársa, valamint Kovácsné Marton Erzsébet, a Kárpátinfo hetilap újságírója értekezett. Szóba került a célközönség, a tartalmi igény, illetve az online tér előtérbe kerülése is. Ezután Bakó Krisztina, a Genius Jótékonysági Alapítvány munkatársa tartott előadást az Agora Információs Központ pályázati lehetőségeiről. Később pedig az MD doktoranduszai szemléltettek bámulatos fizikai kísérleteket.

A nap második felében a Tisza nevében című dokumentumfilmet vetítették le, utána – közönségtalálkozó keretében – Ljasuk Dmitry természetfilmessel, környezetvédelmi aktivistával online, Bucsinszkij Viktor kárpátaljai öko-aktivistával pedig a helyszínen beszélgettek a téma iránt érdeklődők. Számos, Kárpátalját érintő ökológiai problémáról és azok megoldásairól esett szó. Késő délután az Orient Press Hírügynökség tartott interaktív médiaképzést, majd Fodor Dávid Patrik mutatott be néhány önvédelmi gyakorlatot. A nyári egyetem utolsó estéjén fellépett a kárpátaljai Ullie együttes, a koncertet követően pedig az est további hangulatáért Dj Miklov felelt.

Szombat délelőtt folytatódott az Orient Press Hírügynökség médiaképzése.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Ifjúsági Konferencia és a Rákóczi Szövetség támogatásával, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével valósult meg.

A KISZó Online tudósításai az eseményről:

Tiszapéterfalván elkezdődött az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem

Média-kerekasztal a Kárpátaljai Nyári Egyetemen

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó