12 milliárdos veszteség az ukrán jegybanknál

Az Ukrán Nemzeti Bank árfolyam-átértékelésből származó nem realizált vesztesége 12 milliárd hrivnya volt az idei első félévben – áll a jegybank közleményében, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

A tetemes veszteség miatt az előrejelzés szerint a Nemzeti Bank a jövő évben 13,6 milliárd hrivnya nyereséget utal az államkasszába, amely 1,8-szor kevesebb az ideinél (24,4 milliárd hrivnya).

A közlemény szerint, a jegybanknak az idei első félévben 20 milliárd hrivnya tiszta haszna volt, az eszközök és a kötelezettségek értékelése nélkül, ami 2,4 -szer több mint tavaly ugyan ebben az időszakban. Ennek nagyobb része a 21 milliárd hrivnyás kamatbevételből származik.

A hrivnya árfolyamának erősödése és a hosszú lejáratú értékpapírok hozamának növekedése a világpiacon az év eleje óta 32 milliárd hrivnya összegű átértékelésből származó nem realizált veszteségeket halmozott fel. Így a jegybank teljes konszolidált vesztesége 12 milliárd hrivnya volt.

Az első félév év adatai szerint a Nemzeti Bank eszközeinek volumene 3% -kal csökkent, és 1294,4 milliárd hrivnyát tett ki.

Forrás:
KISZó/Korrespondent.net

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó