Eszeny: Micz bán napok hetedszer

Eszenyben hetedik alkalommal rendeztek nagyszabású kulturális seregszemlét. A Micz bán napokon a néptánc, a népmese, az irodalom egyaránt fontos szerepet kapott. A rendezvénysorozat szervezői arra törekedtek, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a programok iránt. Így színházi előadásra, táncházra is sor került, és bemutatták az Eszeny és a környező települések keletkezéséről szóló helyi mondát elbeszélő játékfilmet, írja Kovács Elemér a Kárpátinfon.

Fotó: Zunko Barnabás

„Boldog az, aki otthon boldog. Akinek nem kell elfojtani, amit érez, kimondhatja, amit gondol, nincs szükség megfelelésre. Mert arra születtél, hogy valódi legyél, nem pedig tökéletes” – emlékeztetett rá köszöntőjében Szabó Tibor főszervező, az UMDSZ kulturális titkára.

Író-olvasó találkozóra olyan alkotókat hívtak meg, akik szorosan kötődnek a településhez. Őket a közönségnek Kacsó Viktória mutatta be. A moderátor szerepét felvállaló dr. Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanszékvezető tanára először kollégáját, Kovács Eleonóra történészt, a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság tagját kérdezte arról, hogy számára mennyire fontos a család, a szűkebb környezet múltjának pontos ismerete. Kovács Eleonóra ezzel kapcsolatban beszámolt róla, hogy dédnagyapja az első világháború elején orosz hadifogságba került, s szülőföldjétől több ezer kilométerre, Tadzsikisztánban raboskodott. Ott írta meg verses naplóját, amely több mint száz év eltelte után is izgalmas olvasmány.

Kovács Sándor, a falu szülötte, aki néhány évvel ezelőtt könyvet írt a településről, beszámolt legújabb kutatási eredményeiről, régi térképeken mutatta be, hogy a folyószabályozási munkálatok miként alakították át Eszeny határát. Végül egy részletet mutatott be az általa készített Ahol a Tisza születik c. természetfilmből.

Az író-olvasó találkozó után került sor a nagydobronyi Zöldág Énekegyüttes fellépésére. Szabó Tibor köszönetet mondott az énekkarnak a felejthetetlen élményért, s meghívta őket a XXX. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválra, amelynek szeptember 19-én Dercen ad otthont.

Fotó: Zunko Barnabás
Forrás:
KISZó/Fotó:Zunko Barnabás

Post Author: KISZó