Ez lenne az oka a donbászi válság kiéleződésének?

Zelensky president

Az elnöki iroda egyik tanácsadója szerint Moszkva azért próbálkozik a donbászi válság mélyítésével, mert a Kremlben ki nem állhatják Volodimir Zelenszkijt.

Ezt a meglehetősen egyedi magyarázatot Olekszij Aresztovics szolgáltatta. Az elnöki iroda tanácsadója úgy értékeli a lokális harcok kiújulását, hogy azzal Zelenszkijen akarnak bosszút állni Moszkvában. A kelet-ukrajnai tűzszünet mind gyakoribb megsértését összefüggésbe hozta Zelenszkij e heti washingtoni látogatásával is. Szerinte szándékosan provokálják az ukrán felet, hogy válaszcsapásokat kényszerítsenek ki, ami után azt kommunikálhatják, hogy Kijev megsérti a béke megteremtésére irányuló nemzetközi megállapodásokat.

Az idézett tanácsadó már korábban is tett meglepő kijelentéseket, például az ország diplomáciai helyezkedéséről:

Pálfordulás? Kelet felé nyitna Kijev?

Aresztovics úgy gondolja, hogy Zelenszkijre amolyan „komikus gyermekként” tekintettek Moszkvában, abban voltak, hogy sikerül őt megtéveszteni, rossz lépésekre kényszeríteni, de az ukrán államfő bölcsen és taktikusan reagál az orosz provokációkra.

Mint arról a kiszo.net portál is beszámolt, az elmúlt napokban rendszeressé vált a tűzszünet megsértése. Naponta érkeznek hírek elesett ukrán katonákról. A hétvégén Avgyijivkában 8 ukrán katona sérült meg ellenséges tűzben, s a felkelők civil célpontokat is lőttek.

Kiberhadsereget hoz létre Ukrajna

Forrás:
KISZó/Unian

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó