Ukrajnának már nem kell a Covishield-vakcina

Ukrajna újabb 188 370 dózis, Comirnaty néven gyártott koronavírus elleni vakcinát kapott a Pfizer/BioNTech vállalattól – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium sajtószolgálata.

A közlemény szerint az oltóanyagot az amerikai kormány a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül biztosította, a szállítást az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szervezte, a tárolást és a logisztikát pedig az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) végzi.

Július elején az UNICEF több mint kétmillió dózis Moderna-vakcinát szállított, amelyet szintén az amerikai kormány biztosított a COVAX-on keresztül. Összességében Ukrajna a kezdeményezés részeként 4 325 910 dózis Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-oltóanyagot kapott – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ukrán kormány fel kívánja bontani a Serum Institute of India (SII) indiai gyógyszeripari vállalattal kötött szerződését, amelyben 1,5 millió Covishield néven forgalomba hozott AstraZeneca-oltóanyag és 10 millió Novavax-vakcina szállításában állapodtak meg. A tárcavezető a döntést azzal indokolta, hogy a Novavaxot mostanáig egy országban sem jegyezték be, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem ismerte el. Covishield vakcinából kétmillió dózisra kötött Kijev szerződést, eddig az indiai vállalat félmilliót már leszállított, utána viszont különböző okok miatt nem tudta biztosítani a szállítást. A miniszter biztosított ugyanakkor afelől, hogy lesz elég vakcina mindenkinek, aki be akarja oltatni magát az országban.

Novembertől ismét teljes lezárás lehet Ukrajnában

A gazdasági minisztérium hivatalos honlapján megerősítette: a munkaadóknak Ukrajnában nincs jogalapjuk arra, hogy rákényszerítsék munkavállalóikat a koronavírus elleni oltás felvételére, nem bocsáthatják el őket állásukból, és más formában sem büntethetik őket ezért.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó