Otthonról Haza! – hét ország kerékpárosai egy cél érdekében

Olvasói levél.

A magyarságot összekötő Otthonról Haza! programsorozaton hét országból tizenegy útvonalon indultak el kerékpárosok. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete, valamint a Paprika Wellness Travel Velo Club közös szervezésében húsz kerékpáros indult a Vereckei hágóról, hogy augusztus 20-án, Budapestre érkezzen.

A csapat legidősebb tagja a 71 esztendős, Takár Károly (Katyó) volt míg a legfiatalabb, Somi Zsolt (12 éves).

Az első éjszakát Beregszászban töltöttük, majd a határátkelést követően indultunk el az, embert próbáló kerékpártúrára. Első állomásunk Nyíregyháza volt. A város határában bicajosok vártak ránk. 

Együtt tekertünk be a település főterére, ahol Jászai Menyhért alpolgármester üdvözölte csapatunkat, majd a városháza udvarán frissítővel és lapcsánkával kínáltak. Ezt követően foglaltuk el szállásunkat, majd a program részeként, a Nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban a Hiszek egy hazában zenés – történelmi időutazáson vettünk részt. A különböző korok magyar történelmi eseményeit feldolgozó rockopera neves írók, költők műveiből állt össze, valamint Varga Miklós „Ébredés” c. lemezének dalai tették egésszé az előadást. Másnap reggel koszorúzásra került sor a Trianoni emlékműnél melyen részt vett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselővel és Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Innen tovább tekertünk, és több mint 130 km megtétele után érkeztünk meg Mezőkövesdre, a Matyóföld központjába. A túra következő megállója Gyöngyös volt, majd Gödöllő. Itt csatlakoztak hozzánk vajdasági barátaink.

A finis napján a Miskolci Road Cycling Club (MRCC) versenybringásai, illetve az erdélyi biciklisek csatlakoztak a csapatunkhoz.

Így, több mint 130 kerékpárossal felvezető csapatként érkezhettünk meg augusztus 20-án Budapestre, az Olimpiai parkba.

Felemelő érzés volt a főváros utcáin tekerni. A beérkező csapatokat Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos fogadta.

A főszervezők transzfert biztosítva gondoskodtak a résztvevők haza, illetve az országhatárhoz való szállításáról. A kárpátaljai bringásokat a határ másik oldalán a Paprika Wellness Travel Velo Club járata várta.

A közel hatszáz kilométeres túra tele volt izgalmakkal, kalandokkal és élményekkel. S valóban „Otthonról Haza” érkeztünk, hiszen minden egyes helyszínen hatalmas szeretettel fogadtak minket, ami örök emlék marad mindannyiunk szívében-lelkében.

Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, a színvonalas programsorozatot, a túra kísérőinek, hogy biztonságban, balesetmentesen érhettünk célba. Találkozzunk jövőre is, és legyünk még többen!

Pál Andrea

utazásszervező, kerékpáros

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó