118 elsős kezdte meg a tanévet a szakgimnáziumban

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának ünnepélyes tanévnyitójára Beregszászban, a római katolikus templomban került sor. A rendezvény ökumenikus istentisztelettel kezdődött: Molnár János, a római katolikus egyházközség plébánosa, Margitics János református tiszteletes, illetve Marosi István, a görögkatolikus főiskolai lelkészség lelkipásztora osztották meg gondolataikat az ünneplőkkel.

Hegedűs Csilla   

Dr. Csernicskó István kifejtette, a szakgimnázium sokkal több egy hagyományos iskolánál, ugyanis az a tudás mellett szakmát is ad a fiatalok kezébe.

– A tanévkezdés mindig tartogat valami újat számotokra is, és én azt kívánom nektek, hogy érezzétek olyan jól magatokat a szakgimnáziumban töltött évek alatt, hogy ne a szünidőt, hanem annak a végét keressétek a naptárban, várakozásokkal, reményekkel, tudásra szomjazó lélekkel – intézte szavait az elsősökhöz a főiskola rektora.

– A hátunk mögött egy tartalmas nyár van, előttünk pedig – reményeink szerint – egy szép, közösen eltölthető tanulmányi időszak áll – kezdte köszöntőjét Soós Katalin. – Nyolcadik tanévnyitónk ez, de most érkeztünk meg abba az élethelyzetbe, hogy valamilyen szinten önállósodni tudunk és fogunk. Iskolánkat a főiskola alapította, most új épületet kaptunk, saját területünk van, s bár még nem találtuk meg mindennek és mindenkinek a helyét, mégis új korszakként várjuk az előttünk álló időszakot. Hiszünk abban, hogy minden a legtökéletesebben fog alakulni, és a legjobbat hozzuk ki az új lehetőségekből, mert a siker sohasem azokon múlik, akik nem hisznek az életben, hanem azokon, akik hisznek benne – hangsúlyozta a szakgimnázium igazgatója. Bacskai József, az ungvári főkonzulátus főkonzulja szintén az elsős diákokhoz szólt. Mint mondta, ők mindannyian megtették életük egyik legfontosabb, legmeghatározóbb önálló lépését, hiszen eldöntötték, hogy az elkövetkezendő években tanulni, fejlődni akarnak, mégpedig a 2014-ben alapított szakgimnáziumban.

– Használjanak ki minden, az iskolában tölthető percet az áhított, ma vágyott tudás és korszerű szakmai, kulturális ismeretek minél alaposabb, elmélyült megszerzésére. Ugyanis ez az egyetlen olyan kárpátaljai, akkreditált oktatási intézmény, amely magyar nyelven nemcsak az érettségire és a sikeres felvételire készít fel, hanem korszerű szakmai ismereteket nyújtva angolul, ukránul és magyarul képez és bocsát ki, a munkaerőpiacon várt, helytállni képes, okleveles fiatal szakembereket – hangsúlyozta a diplomata. Hozzátette, Magyarország érdeke egy erős és virágzó Ukrajna, de nagyon fontos, hogy az ukrán kormány biztosítsa a területén élő magyar kisebbség számára a korábban élvezett jogokat, beleértve az anyanyelvhasználatot is.

Az elsős diákok fogadalomtétele után Orosz Ildikó mondott köszöntőt. A főiskola elnöke a diákokhoz szólva kifejtette: hinniük kell a Jó Isten segítségében, hiszen annak idején maga az intézmény is így jött létre. – Hittünk az Úr segítségében, és amikor jöttek a problémák, akkor is fohászkodtunk. Ezért van az is, hogy Isten házában kezdjük a tanévet.

A tanévnyitó ünnepség a történelmi egyházak képviselőinek áldásával, és a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó