Ahol szellemi feltöltődést kaphattunk ● Kárpáti Igaz Szó

Korábban már beszámoltunk, hogy 2022. június 30-ig Magyarország tölti be a Visegrádi Csoport elnökségét. Ebből az alkalomból Magyarország Beregszászi Konzulátusa és Beregszász önkormányzata a lembergi cseh és lengyel, valamint az ungvári szlovák főkonzulátus közreműködésével megszervezte az I. Beregszászi V4 Nemzetközi Jazzfesztivált, amelyre a hétvégén a beregszászi amfiteátrumban került sor.

H. Cs.

Szilágyi Mátyás köszöntőjében kiemelte: ma a közép-európai térség, és különösen a visegrádi országok az Európai Unió legdinamikusabban fejlődő, gazdasági régióját képezik, és azt szeretnék, ha ebben a fejlődésben osztoznának a szomszédos országok is.

–Ukrajna kulturális szempontból is fontos számunkra, hiszen, például a jazz területén, itt is komoly előadók vannak. Ezért is kiváló rendezvény a jazzhétvége itt, Kárpátalján, Beregszászban – emelte ki a beregszászi konzulátus főkonzulja.

Babják Zoltán örömmel konstatálta, hogy az utóbbi időben a művészek kényeztetik Beregszászt, hiszen a Magyar Állami Operaház fellépése után az ukrán népi együttes szórakoztatta a nagyérdeműt, most pedig két estén át több országból érkező jazzegyütteseknek köszönhetően tovább bővült a paletta.

– Az ilyen események lehetővé teszik számunkra a szellemi feltöltődést, azt, hogy átadjuk magunkat a zene élvezetének. Bízom benne, hogy ez a fesztivál hagyományt teremt, s jövőre is itt lehetünk ezen a remek zenei eseményen – hangsúlyozta a Beregszászi kistérség polgármestere, majd köszönetet mondott a szervezőknek, a beregszászi külképviseletnek.

Valóban kellemes hétvége volt Beregszászban, hiszen kiváló muzsikusok szórakoztatták a nagyérdeműt. Pénteken a Csehországból érkezett Rajnosek együttes, illetve az ungvári Pap Jazz Quartet előadását láthattuk. Szombaton három zenekar lépett színpadra, a szlovákiai AMC Trio, a lengyel Piotr Wylezol, valamint a sokak által már ismert és kedvelt magyarországi Sárik Péter Trió. A magyar jazzegyüttes Bartók Béla műveiből hozott ízelítőt, jazzesített Bartók-lemezüket 2018-ban vették fel.

A fellépése közötti technikai szünetben sorsolást tartottak, melyen márkás magyar borokat és tíz darab Sárik Péter által dedikált CD-t lehetett nyerni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó