Két hét múlva jöhet a sárga zóna – Milyen korlátozások várnak ránk?

Mint arról korábban hírt adtunk, a romló járványügyi helyzetre való tekintettel az ukrán egészségügyi minisztérium a jövő héttől kezdeményezi a sárga zóna bevezetését az ország egész területén. A technogén-ökobiztonsági és rendkívüli helyzetek bizottsága azonban mai ülésén úgy döntött, két hétre elhalasztja az intézkedést, amíg véglegesen ki nem dolgozza az új karanténszabályokat.

A TSN hírportál összefoglalta, milyen korlátozásokra számíthatunk, ha ez bekövetkezik. Nos, a sárga zónában kötelező a maszkviselés és a másfél méteres távolságtartás. Ezenkívül tilos olyan rendezvények szervezése, melyeken a résztvevők száma meghaladja a 4 négyzetméterenkénti 1 embert, mozik, más művelődési intézmények esetében az 50 százalékos telítettséget, edzőtermek esetében a 10 négyzetméterenkénti 1 személyt. A buszok csak az ülőhelyek számának megfelelő számú személyt szállíthatnak.

Az intézmények nyitva tartását nem korlátozzák. Az oktatási intézményeket azonban távoktatásra küldhetik, ha a benne dolgozók 80 százaléka nem rendelkezik védőoltással.

Karantén esetén csak akkor nyitják ki az iskolákat, ha a tanárok be vannak oltva

Engedélyezett viszont a 30 fő alatti rendezvények lebonyolítása, nem vezetnek be látogatási tilalmat a szociális intézményekben. Minden közintézmény ajtaján fel kell tüntetni azonban az engedélyezett látogatók számát. Nyitva tarthatnak az éttermek, bárok, kávézók.

A legutóbbi lockdown-nal ellentétben, amikor a korlátozások mindenkire egyformán vonatkoztak, a tisztifőorvos elmondása szerint ezúttal kedvezményeket akarnak biztosítani azok számára, akik beoltatták magukat koronavírus elleni vakcinával. Például a szokásos rendben üzemelhetnek majd az edzőtermek, éttermek, ha személyzetük rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó