Húszezer háztartás maradhat fűtés nélkül Kárpátalján

A megyében több mint 20 ezer háztartásban kapcsolhatják ki tartozás miatt a gázszolgáltatást. Az erről szóló törvényt augusztus 19-én írta alá Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, írja a Goloskarpat.info.

Az új szabályozás értelmében hatvan napon túli számlatartozás után kikapcsolható a fogyasztási hely a gázszolgáltatásból. A jogszabály ugyanakkor kimondja, hogy kikapcsolási moratórium lép életbe a piros járványbesorolású régiókban, ami a besorolás megszűnését követő 30 napon belül érvényben marad. Viszont a moratórium nem vonatkozik a járványügyi kockázat szempontjából zöld, sárga vagy narancssárga zónába sorolt megyékre.

Vikorija Tominec, a Zakarpathaz Zbut kárpátaljai gázszolgáltató vállalat igazgatója azt közölte, hogy a megyében a fogyasztók mintegy 8 százaléka szisztematikusan nem fizet az elfogyasztott földgázért.

„Több mint 20 ezer ügyfelünknek van hatvan napon túli számlatartozása, a szóban forgó háztartásoknak már postáztuk a kikapcsolást megelőző felszólító levelet. Az őszi fűtési szezon közeledtével különösen oda kell figyelni a hátralékok rendezésére, ugyanis ettől függ minden fogyasztónk zavartalan földgázellátása” – hangsúlyozta Vikorija Tominec.

Zakarpathaz Zbut emlékeztetett arra, hogy a tartozással rendelkező fogyasztók élhetnek a részletfizetés lehetőségével, a háztartásoknak 2021 végéig rendezhetik így a hátralékukat. Ezzel elkerülhető a gázszolgáltatás kikapcsolása.

 

Forrás:
KISZó/Goloskarpat.info

Post Author: KISZó