Megoldás születhet a határon való sorban állásra

Elektronikus időpontfoglaló-rendszer bevezetéséről tárgyaltak.

A Tisza és az Ungvár határátkelőkön online sorban állással akarják kiküszöbölni a hosszú várakozási időt. A magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán határokon egyelőre csak a kamionok sorsát könnyítenék meg ezzel a lehetőséggel.

Ehhez hasonló projektet korábban még nem valósítottak meg Kárpátalján. Az Európai Unióban azonban már működik ilyen rendszer. A lényege, hogy a sofőrök előre lefoglalhatják a helyüket, online.

A többórás sorban állás problémája már évek óta komoly gondot jelent a kárpátaljai határátkelőkön. Olykor 12 órát is kénytelenek a sorban állni, de az is előfordult már hogy a teherautók vezetői több napot vesztegeltek az út szélén, amire átjutottak a határ másik oldalára. A Magyarországgal, illetve Szlovákiával határos két átkelőn néha 70-160 kamion is felgyülemlik, 8-10 kilométeres sorokat idézve elő.

Ez az állapot azonban tarthatatlan, ezért igyekeznek megoldani a problémát – számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a közösségi oldalán.

Olekszij Petrov kiemelte, tavaly szeptemberben találkozott először Észtország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével Ungváron. A Kaimo Kuuskkal folytatott tapasztalatcsere során megvitatták a forgalmi dugók elkerülése érdekében bevezethető elektronikus sorban állás lehetőségét.

Ezt követően az ukrán Miniszteri Kabinet és az Észt Köztársaság kormánya között megállapodás született arról, hogy pénzügyi finanszírozást biztosítanak az Elektronikus határátlépés nevű kísérleti projekt megvalósítására.

A napokban a helyi illetékesek, illetve a nagykövet és az észt kormány diplomáciai képviselőinek részvételével megtekintették a GoSwift észt vállalat által kidolgozott projekt bemutatóját.

A szolgáltatás fizetős lenne. A 2 és 15 euró közötti összegbe beletartozna a parkolóhely, a wifi és egyéb kényelmi szolgáltatások.

A határőrök szerint ez az elektronikus rendszer nem csak a sofőröknek, hanem nekik is megkönnyíteni a dolgukat. A projektet az év végéig be akarják üzemelni.

A várható költsége megközelítőleg 500 ezer euró, derült ki a Pershij hírportál összeállításból.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó