Felelős állattartás – a saját egészségünk érdekében │ KISZó-interjú

Mire figyeljünk oda?

Évente több tízezer háziállat kerül utcára. Hogyan lehetne ezt megelőzni, és mire kell odafigyelniük a gazdiknak – erről beszélgettünk Tamási Benjámin állatorvossal.

Simon Rita

Augusztus 16.  a hontalan állatok világnapja. De nem csak ebben a hónapban, hanem egész évben érdemes szem előtt tartani, hogy az állattartás felelősséggel jár, érdemes néhány íratlan szabályt betartani. Például kis lakásba, sok ember közé ne vigyünk kutyát; számoljunk a költségekkel (a védőoltások, féregtelenítés, kezelés nem olcsó mulatság); szabadidőnkből áldozni kell az állatra; nem 1-2 évre szól a „szerelem”. Magyarországon már a Gazdijogsi program keretében kurzusokat is indítanak a gazdik számára. A szeptemberben induló program célja a felelős állattartási ismeretek átadása minél szélesebb közönségnek. A kurzuson beszélnek egyebek mellett a kutyaválasztás szempontjairól, az állat neveléséről, táplálásáról, viselkedési problémáiról, de anatómiai, élettani és egészségügyi alapismereteket is elsajátíthatnak a résztvevők.

Annak érdekében, hogy ne érje váratlanul azokat, akik kiskedvencet szeretnének, most vázoljuk a legfőbb tudnivalókat.

– Gazdifüggő, hogy menhelyről vagy tenyésztőtől vesz-e valaki állatot – szögezi le Tamási Benjámin, csongori állatorvos. – Tartja a mondás, hogy a jószág választja a gazdát, nem pedig fordítva. Sokszor valóban így van, meglátva egy kisállatot, szinte azonnal érezzük, hogy nekünk ő kell. Az általam létrehozott Az állatokért és egészségükért Facebook-csoportban arra is lehetőséget biztosítok, hogy a tenyésztők megosszanak egy-egy posztot azokról az állatokról, amelyeket mások gondjaira szeretnének bízni.

– Mire kell odafigyelnünk, mielőtt gazdikká válnánk?

– Fontos, hogy csak olyan állatot hozzunk el a tenyésztőtől vagy menhelyről, amelyik rendelkezik oltási könyvvel. Tisztában kell lennünk vele, hogy a jószág milyen védőoltást kapott már meg, illetve átesett-e féreghajtáson vagy sem. Ez az alap. Az oltási könyv azért elengedhetetlen, mert

ha egy idősebb kutyáról van szó, akkor az állatorvos abból az iratból tud tájékozódni, hogy a kutya mi ellen védett, és mire lehet még szüksége.

Ha az utcáról fogadunk be egy állatot, mindenképp vigyük el először az állatorvoshoz, hogy megállapítsák, mire figyeljünk oda a jövőben.

– Milyen oltások indokoltak?

– Általában 6 hetes korban lehet örökbe fogadni a kisállatot, mert akkorára már a többségük megkapja az első vakcinát. Fontos azonban megjegyezni, hogy a védettség csak később, nagyjából 8 hetesen alakul ki. (Vannak esetek, amikor csak 12 hetesen oltják az állatot.) Nem árt ivartalanítani.

Ez egy radikális megoldás, sokan megijednek a műtéttől, viszont érdemes tudni, hogy ha a kedvencünk kistermetű, akkor akár 5 évvel is meghosszabbíthatjuk az életét a beavatkozásnak köszönhetően.

Egy nagyobb kutya esetében 1-1,5 évvel lehet hosszabb az élettartam.

– Milyen hibába esnek az állattartók?

– Az állatorvosok nem egyszer szembesülnek azzal, hogy gyomorrontással viszik hozzájuk a kutyát, mert macskatáppal etették. Sok ember azt gondolja, hogy a kistermetű ebnek az is jó. Ez tévedés – a kutya megbetegszik tőle, csak úgy, mint az embereknek készített ételtől. Annak ellenére, hogy meleg van, ne etessük az állatot fagyival, nem fogja enyhíteni a hőségérzetét. Inkább fürdessük meg.

Kevesen tudják, hogy tejet sem szabad adni a kutyáknak, mivel több mint 70 százalékuk laktózérzékeny, és a szervezetük nem bírja feldolgozni ezt a folyadékot.

Csak úgy, mint a csoki is irritálja a gyomruk nyálkahártyáját a kakaó miatt.

– Mi a helyzet a macskákkal?

– A házi macska luxusállatnak számít, nagyon oda kell rájuk figyelni. Rengeteg atka telepszik meg bennük. A patkány után a macska a második állat, amely a legtöbb baktériumot hordozza. A baktériumok közül macskákban megtalálható a Chlamydia psittaci okozta chlamydiosis (köznyelvben klamídiózis) is, amely kötőhártya-gyulladást és tüdőgyulladást okoz. A beteg macskáktól az ember is fertőződhet és megbetegedhet, éppen ezért fontos a rendszeres védekezés, a kombinált macskavakcinákkal.

Az egyes betegségek elleni védőoltások ismétlése az állat egész élete során évente szükséges. Amennyiben ez elmarad, az ellenanyagszint lecsökken és az egy évnél régebben beadott védőoltás már nem, vagy csak nagyon lecsökkent mértékben véd ezen betegségek ellen. Csak egészséges és megfelelően féregtelenített macskák vakcinázhatók eredményesen! A cicák 6-9 hetes korukban már 2 védőoltáson át kell hogy essenek, máskülönben elpusztulhatnak.  Mivel a kiskedvencek esetében akár 4-5 nemkívánt vemhesség is előfordulhat, jobb, ha időben ivartalanítjuk őket… Kevesen tudják, de szűz macskát is szoktak ivartalanítani.

Azt kell szem előtt tartani, hogy legalább 2 kg, nagyjából 5 hónapos legyen. A műtét mindössze 8 percet vesz igénybe, és az állatnak nem jár különösebb kellemetlenséggel.

A védencünk nem fog belehalni a beavatkozásba. Rengetegszer látok az út szélén hagyott kiskutyát és kismacskát, jó lenne ezt megelőzni a felelős állattartással. Ne legyünk restek igénybe venni az állatorvos szolgáltatásait, előzzük meg a bajt, vakcináljunk, ivartalanítsunk és tartsuk be a megfelelő higiéniai előírásokat!

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó