KISZó-kérdés: Nem éri meg vezetés közben telefonon beszélni

A mobiltelefonok elterjedése miatt már régóta tilos vezetés közben telefonálni, ám gyakran megfeledkeznek erről, és időnként kezükbe veszik okoseszközeiket. Ezzel nemcsak saját magukat, hanem a közlekedésben részt vevő embertársaikat is veszélyeztetik.

Csuha Ivett

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, vezetés közben használják-e mobiltelefonjaikat. Válaszadóink egyhangúan ellenzik a készülékek kezelését autóik irányítása idején.

A közlekedési szabályok értelmében tilos egyidejűleg autót vezetni és mobiltelefont használni. A törvény szerint speciális eszközök használata szükséges, amelyek lehetővé teszik, hogy a kéz bevonása nélkül történjen a beszélgetés.

A mobiltelefonok vezetés közbeni használata miatt pénzbírság szabható ki, melynek minimális értéke 425 hrivnya. A büntetést a rendőr az igazoltatás során állapítja meg.

Amennyiben a vezetés közben telefonon beszélő sofőr cselekedetei bármilyen következményekkel jár a többi közlekedő számára, a bírság 680 hrivnyára emelkedik.

Emellett hat hónaptól egy évig terjedő időszakra bevonhatják a szabálysértő vezetői engedélyét is. Ebben az esetben a rendőr jegyzőkönyvet készít, amelyet bíróság elé terjeszt.

A rendőr a jegyzőkönyv elkészítése után és a bírósági döntés előtt bevonja a jogosítványt, melyet a rendőrségen őriznek. A járművezető a határozat megszületéséig ideiglenes jogsit kap.

Miért veszélyes vezetés közben mobiltelefonon beszélni?

Rengeteg agyi tevékenységre van szükség ahhoz, hogy a sofőr a figyelmét az útról a telefon képernyőjére fordítsa. Ez csökkenti a reakcióidőt.

Az útviszonyok és az időjárási körülmények is befolyással vannak a vezető figyelmére, a sötétség pedig további veszélyeket rejt. A fáradt vagy idős sofőrök különösen veszélyeztetettek.

Tanulmányok kimutatták, hogy a telefon használata vezetés közben 3 másodperccel lassítja a reakciót. Ez idő alatt az autó közel 50 métert képes megtenni.

Több speciális eszközt is kitaláltak a helyzet megoldására. Fejhallgatók, kihangosított mód, vezeték nélküli fülhallgatók állnak a vezetők rendelkezésére, emellett már az autók multimédiás rendszere is lehetőséget nyújt a viszonylag biztonságos trécselésre.

Amennyiben mindenképp szükséges elintézni a hívást, úgy ajánlatos speciális kihangosító eszközöket használni. Egyéb lehetőségek: álljon meg és beszéljen az út szélén vagy a parkolóban.

Ne feledje, a telefonon való beszélgetés vagy üzenetküldés autóvezetés közben veszélyt jelent önre és a többi közlekedőre is!

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó