2024-ben jöhet az újabb nyugdíjreform

A pénzügyminisztérium keresi a módját, hogyan keríthet sort a nyugdíjreform újabb szakaszára.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter egy országos fórumon elmondta, amennyiben a parlament megszavazza, két-három éven belül megvalósulhat a magánnyugdíjpénztárak bevezetése. Hogy ez milyen formában történik majd, erről még folynak a tárgyalások. A tárcavezető kifejtette, hogy a mostani 40 évesek már nem számíthatnak arra, hogy az állami nyugdíjpénztár fedezi majd időskori jövedelmüket. A demográfiai helyzet alakulása révén több mint valószínű, hogy amennyiben nem kezdenek el idejében félretenni öreg korukra, nyugdíj nélkül maradnak.

A szolidáris rendszer ugyanis olyan, mint egy piramis: sok dolgozó ember tartja el a munkaképtelenné vált időseket.

Ám mivel a hajlott korúak aránya folyamatosan csak nő, a munkaképeseké csökken, ezáltal félő, hogy egy dolgozóra több éltes ember is jut, s egy idő után összedől az állami nyugdíjrendszer.

A magánnyugdíjpénztárak bevezetése pozitívan hat majd a tőzsde működésére is, véli Marcsenko. Ezenkívül a társadalomnak meg kell értenie, hogy senki nem oldja meg helyette a problémáit, időskori jólétéről mindenkinek önállóan kell gondoskodnia. A tárcavezető kifejtette, az előzetes számítások szerint a magánnyugdíjpénztárból származó jövedelemmel kiegészítve, átlagosan hétezer hrivnya körüli havi járandóságra számíthat egy-egy jövőbeni hajlott korú ember.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó