Bereg-vidék a kapuskesztyűk Pakisztánja │ KISZó-riport

Az Adidas diktálja jelenleg a világon a kapuskesztyűtrendet

Valószínűleg kevesen tudják, hogy az idei, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon Manuel Neuer, a Bayern München és a német labdarúgó-válogatott első számú kapusa olyan Adidas kesztyűben védett, amelynek tömeggyártása Kárpátalján történik. De az Európa-bajnok olasz válogatott hálóőre, Gianluigi Donnarumma is a német cég kesztyűjében védett, a drámai tizenegyespárbajban a döntőben az angolok két próbálkozását is hárította. A kárpátaljai Hoch-Bereg Ltd. német–ukrán vegyesvállalat évente közel egymillió kapuskesztyűt gyárt. Tudniillik, ha Pakisztán a futball-labda gyártás központja, akkor Bereg-vidék a kapuskesztyűk Pakisztánja.

Szabó Sándor

A cégcsoport 1994-ben hozta létre a nagyberegi üzemét. A gyártás két tucat dolgozóval indult, ma pedig több mint négyszázhúsz munkahelyet biztosít a nagyberegi, beregszászi és nagybégányi üzemekben.

– A vállalat tulajdonosa Peter Hochmuth, nagy kesztyűgyártó múlttal rendelkező szakember, aki kimondottan a kapuskesztyűk gyártására specializálódott – kezdi a beszélgetést Hric Miklós, a vegyesvállalat vezérigazgatójátója – A cégnek több mint nyolcvan szabadalmaztatott találmánya van, ami a kesztyűk anyagát és gyártási technológiáját illeti. A piacvezető Adidas német sportszergyártóval vagyunk szerződésben, ezenkívül több ismert sportmárkának varrunk kapuskesztyűket, ilyen a Puma, a Decathlon, a KeeperSport, a Sells, a Titan és a New Balance. Kijelenthetjük, hogy az Adidas diktálja jelenleg a világon a kapuskesztyűtrendeket.

Amit a német cégnél kitalálnak a fejlesztők, azt 1-2 éven belül az összes márka átveszi.

A koronavírus-járvány előtti időszakban éves szinten majdnem egymillió pár kesztyűt gyártottak, ez most a pandémia és technológiai változások miatt valamelyest csökkent, de továbbra is itt állítják elő a termék jelentős részét.

– A cégünk a közép- és elitkategóriás termékeket gyárt, a legdrágább kesztyű az Adidas Predator Pro. A kiskereskedelemi ára 170-180 euró körül van – fogalmazott a vezérigazgató. – Termékeik a világ több tucat országába jutnak el. A rendszerváltás óta a legdinamikusabban fejlődő vállalat a járásban. Bízunk benne, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével visszaállunk a korábbi termelési szintre. Cégcsoportunknak az ukrajnai üzeme mellett van egy gyára Tunéziában is. Ezen a két helyen készül a világ kapuskesztyűinek jelentős többsége. Mondhatni nincs konkurenciánk.

Hric Miklós elmondta, két éve – a szilikon technológia megjelenésével – változott a kesztyűgyártás technológiája. Titkos recept alapján készülő latexet használnak. Ezt az alapanyagot exkluzív szerződés alapján egy latexgyártó cég állítja elő.

– Ennek az anyagnak az a különlegessége, hogy bármilyen időjárási körülmények között is extra tapadást biztosít. Megszámlálhatatlan modellt gyártottunk le az évek alatt. A funkcionalitás mellett az aktuális divatirányzatok is befolyásolják a kesztyűk alakját, színét. Ennek megfelelően félévente új típusok kerülnek le a gyártósorról. A különbség annyi, hogy ugyanazt a modellt más színverzióban készítjük el. Modelváltás általában kétévente van.
Mivel rajongok a fociért, én is figyelemmel követtem az idei, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságot, például Manuel Neuer, a Bayern München és a német labdarúgó-válogatott első számú kapusa például olyan Adidas kesztyűben védett, amelynek tömeggyártása nálunk történik. Az Európa-bajnok olasz válogatott kapusa, Gianluigi Donnarumma is a német cég kesztyűjét használja. Egyébként a kapusok 80 százaléka Adidasban véd. Természetesen büszkeséggel tölti el az itt dolgozókat a tudat, hogy a világ legjobbjai az általuk készített kapuskesztyűben védenek. A sztárkapusok kesztyűje egyébként a magyarországi központban készül, ugyanis azokat személyre szabják. Ott vannak a fejlesztők, szerkesztők, ugyanis a kapusok kívánságainak megfelelően alakítanak rajtuk. Mi a tömeggyártást végezzük.
Néhány éve az új típusok bevezetés egy próbagyártással kezdődött. Néhány száz párat készítettek teljes méretsorban, amit a megrendelők leteszteltek, és ezután kezdődhetett meg a tömeggyártás.

– Tavalyelőtt óriási technológiai forradalom következett be a gyártásban – mondja az igazgató. – Kitaláltak egy vadonatúj innovációs dizájn, ami annyira Top Secret volt, hogy a próbagyártást az Adidas végezte.

Erre azért volt szükség, hogy az új dizájnt, ne kerüljön ki a termék kereskedelmi megjelenése előtt. Itt kell megjegyeznem, hogy nálunk nagyon szigorú előírások vannak ezen a téren. Minden folyamat olyan szinten visszakövethető, hogy pillanatok alatt kiderülne, honnan szivárgott ki az információ.

Az igazgatói irodában több méter hosszú polcon több mint száz kesztyű sorakozik. Ezen végig lehet követni a kapuskesztyűk evolúciójának elmúlt 27 évét. Hric Miklós bemutatta az egyik legfrissebb modelljüket, amit a fent említett okokból nem fotózhattunk le. Ez úgynevezett sárkánymintával készül. A kesztyűn 273 szilikon sárkánytüske van. A mostani kesztyűk többségének már nincs bandázsa. A vezető azt is elmondta, hogy korábban egy kesztyű 3-4 elemből állt, ma kevesebből készül, viszont sokkal bonyolultabb technológiát alkalmaznak. A szabászattól a csomagolásig 32 perc alatt végeznek egy pár kesztyűvel, ez nagyjából 6-7 munkafolyamatot jelent. Ez a modell bonyolultságától függően, lehet több és kevesebb is.

Ha az öreg kontinens bármelyik Adidas márkaboltjának a polcáról leemelünk egy kesztyűt, nagy valószínűség szerint a címkéjén feltüntetett származási hely Ukrajna lesz.

Forrás:
KISZó/Fotó:Zunko Barnabás

Post Author: KISZó