Ki jár jól az áram díjának csökkentésével? │ KISZó-háttér

Október 1-jétől módosul a villamos energia ára.

Az ország vezetése az elmúlt hónapokban több mint 10 különböző forgatókönyvet fontolgatott a villamos energia tarifájának felülvizsgálatát illetően. Ennek eredményeképp októbertől – bizonyos feltételek mellett – csökkentett áron juthatunk hozzá az áramhoz. Ez a döntés az ország lakosságának 80 százalékát érinti. A „kitermelt” hiányt az infláció révén az állami cégek, a vállalkozások és a háztartások térítik meg. A lakosságot az eddigiekhez hasonlóan az Energoatom és az Ukrhidroenergo terhére támogatják. Az Ekonomicsna Pravda gazdasági portál segítségével utánajártunk, mit foglal magában a módosítás.

Csuha Ivett

Mi történt?

Augusztus 11-én a kormány módosította az úgynevezett közszolgáltatási kötelezettségvállalási mechanizmust, amely a legtöbb polgár számára csökkenti a villamos energia díjait.
Az új szabályok 2021. október 1-jétől lépnek hatályba, és 2022. április 30-ig mindenképp érvényben maradnak.

Ki fizet kevesebbet?

Jelenleg a villamos energia költsége, függetlenül a fogyasztástól, minden háztartás számára kilowattonként 1,68 hrivnya. A következő hónaptól ez 1,44 hrivnyára módosul, feltéve, hogy a havi fogyasztás nem haladja meg a 250 kilowattot.
Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter számításai szerint a lakosság négyötöde jól jár a csökkentéssel, ugyanis a havonta elfogyasztott árammennyiség a határérték alá esik. A polgárok az októberben elfogyasztott áramért novemberben fizetnek az új tarifák alapján.
A havonta 250 kilowattnál többet fogyasztók nem észlelik majd a változásokat. Számukra a tarifa továbbra is 1,68 hrivnya marad.
A rendelet nem ír elő kedvezményeket azoknak, akik villamos energiát használnak lakásuk fűtésére, valamint a Lakóépületek Társtulajdonosainak Szövetsége (OSzBB) tagjainak, garázsok és nyaralók, kertészeti társaságok és vallási szervezetek számára sem.

Mennyibe kerül valójában az áram?

2019. július 1-jétől Ukrajnában villamosenergia-piac működik, az áram végső díja a fogyasztók számára az ottani árak alakulásától függ. A lakosságra vonatkozó tarifa azonban a kezdetektől fogva rögzített és alacsonyabb volt a piacinál, az árképzési mechanizmust pedig csak a vállalkozásokra alkalmazták. A háztartási fogyasztók az első 100 kilowattért kilowattonként 90 kopijkát, az ezt meghaladó mennyiségért 1,68 hrivnyát fizettek.
Jurij Bojko egykori miniszterelnök-helyettes számításai szerint a piac beindulása után ennek az árnak sokkal magasabbnak és régiónként változónak kellene lennie.

„Napjainkban a tarifának 2,60– 2,96 hrivnya között kellene mozognia Kijevben és Dnyipropetrovszk megyében, 3,70– 4 hrivnya közöttinek Ivano-Frankivszk és Luhanszk megyében” – fejtette ki májusban Bojko.

Miért különböznek a tarifák?

Az elosztás költségei miatt, amely jelenleg Luhanszk megyében a legmagasabb (332 hrivnya megawattonként), míg Kijev esetében az ár ennek csak a fele. Kárpátalja középmezőnyben szerepel, vidékünkön ez 272,28 hrivnyát tesz ki.
A kormány által rögzített ár a termelés költségein kívül a nagyfeszültségű hálózatok által történő továbbítás díjat, az elosztórendszer-üzemeltetők alacsony feszültségű hálózatainak elosztási költségeit és az adókat is tartalmazza.

Mivel a továbbítási és elosztási tarifák különbözőek, ám a lakosság egy kilowattra számított költsége rögzített, így az áramtermelők részesedése helyenként automatikusan csökken.

Szeptember 1-jétől az elosztási tarifákat is megemelték. Míg augusztusban az átlagos elosztási ár megawattonként 137 hrivnya volt, szeptembertől ez az összeg 158 hrivnyára módosult.

Mennyit fizetnek a vállalkozások?

2019. július 1-jétől a vállalkozások a piac által meghatározott árat fizetik. Az ukrán energiabörze szerint a múlt heti átlagár kilowattonként 2,02 hrivnya volt. Ez kizárólag az elosztási díjak és adók nélküli ár, a végső tarifa magasabb.
Miből kompenzálják a különbözetet?
A legutóbbi változások előtt a lakosságra és az iparra kivetett tarifa közötti különbséget az Energoatom (4 atomerőmű üzemeltetője) és az Ukrhidroenergo (10 vízerőmű fenntartója) állami vállalatok rovására ellensúlyozták. Október 1-jétől a fő teher szintén ezekre a vállalatokra hárul, ám az új modell szerint.
Eddig az atom- és vízerőművek veszteséget produkálva alacsonyabb áron értékesítették az áramot. Az új szabályok értelmében azonban készpénzben kompenzálják a szállítókat.

Nagyságrendileg 1 milliárd hrivnyáról van szó. Az Ukrhidroenergonak elegendő pénze van erre, a vállalat nettó nyeresége ugyanis 2021 első felében 6,2 milliárd hrivnyát tett ki.

Ki nevet a végén?

Az energiaszektor minden tisztviselője a lakossági szektor tarifájának emelését hangsúlyozta. A kormány azonban úgy döntött, más irányba indul, és a vállalkozásokra hárítja a villamosenergia-költségek közötti ellentételezést.
Ez növeli az ipari, a kis- és középvállalkozások költségeit, amelyek az elektromos áram drágulását beépítik a szolgáltatásaik áraiba. Végül a lakosság nem közvetlenül, hanem az infláció révén fizeti ki az „árcsökkentést”.

A törvényhozók a népharag elkerülése érdekében csökkentették a lakosság áramköltségét. A félelmek nem hiábavalók, idén januárban ugyanis Ukrajna több régiójában egyszerre tartottak tiltakozásokat a gázár emelése ellen. Ezek nyomására Volodimir Zelenszkij államfő utasította a kormányt, hogy „sürgősen oldja meg a lakosság gázdíjainak kérdését”.

Jön a piaci tarifa?

Nagy valószínűséggel igen. Erről magasabb körökben informálisan és nyíltan is beszélnek.
Ezt egy hónappal ezelőtt Valerij Taraszjuk, az energetikai szféra és a közüzemi díjak állami szabályozását végző nemzeti bizottság  (NKREKP) elnöke is megerősítette az Ekonomicsna Pravdának adott interjújában.

„Nincs jövőnk, csak az ipar és a lakosság tarifáinak fokozatos kiegyenlítése. Nagy önámítás, ha azt hisszük, hogy az az ember, aki kevesebbet fizet az áramért, valóban profitál belőle” – mondta Taraszjuk.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó