VIII. Turul Expo – „A KMVSZ olyan útra lépett, mely a közösséget szolgálja…”

Zán Fábián Sándor áldásával kezdődött az immár hagyományosan, Tiszapéterfalván megrendezett Turul Expo ünnepélyes megnyitója. A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) püspöke kiemelte, fontos esemény a mai, hiszen azok gyűltek itt össze, akik Kárpátalján szeretnének vállalkozni, elsősorban arra, hogy szülőföldjükön maradjanak, és arra, hogy vállalkozóként meg tudják teremteni családjuk számára a mindennapi kenyeret, és azt a biztonságos légkört, amiben felnevelhetik gyermekeiket.

– Örülök annak, hogy van egy ilyen kiállítás. Ez a seregszemle azokat sorakoztatja fel, akik bátrak, hisznek az Isten kegyelmében, áldó, gondviselő szeretetében és nem restek. Hálás vagyok azokért az emberekért, akik vidékünkön dolgoznak, munkahelyeket hoznak létre, igyekszenek szorgalmasan dolgozni azon, hogy ők saját maguk alkossanak, termeljenek, és ezzel valahol a teremtő Isten „munkatársaivá” válnak. Ezekre az emberekre, édesanyákra és édesapákra szeretném az Isten áldását kérni – mondta a püspök, a rendezvény egyik védnöke.

A védnökök és vendégek közül többen is megosztották gondolataikat a megjelentekkel. Elsőként Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei elnöke, aki átadta Tolnay Tibor, a VOSZ elnökének üdvözletét. Elmondta, a VOSZ és a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) 2016-ban kötött együttműködési megállapodást, s azóta folyamatos a kapcsolat, sőt később kibővült, a KMVSZ társult tagként belépett a VOSZ-ba, majd 2019-ben a VOSZ-nál létrehozott Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának is tagja lett a KMVSZ.

– A VOSZ célul tűzte ki, hogy valamennyi magyar vállalkozói szövetséget egy közös platformra hozzon, hogy minél több magyar vállalkozás a Kárpát-medencében találja meg a boldogulását, alapítsanak közös cégeket, üzleteljenek, erősödjenek, és maradjanak a szülőföldjükön – hangsúlyozta a szónok.
Torda Márta, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának osztályvezetője elárulta, a kezdetektől részt vesz a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének legnagyobb éves rendezvényén, így látta, hogyan bontakozik ki, hogyan válik a rendezvény egyre fontosabbá az itt élők, az anyaország és a külhoni magyarság számára. Mint mondta, a KMVSZ olyan útra lépett, mely a közösséget szolgálja, és az itthon maradáshoz ad segítséget. Hozzátette, a mezőgazdaságra erőforrásként kell tekinteni, ami a munkát kereső fiatalok tömegeinek jelenthet kemény, de biztos megélhetést, és amely a szülőföldön való boldogulás szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír.

Hasonló biztató szavakat intézett a megjelentekhez Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés elnöke kihangsúlyozta, a mai alkalom arról tanúskodik, hogy nincs egyedül a kárpátaljai magyarság, hiszen az elszakított nemzetrészek számos területéről érkeztek szakmai képviselők, akik szintén az összetartozást tartják első szempontként. Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének üdvözletét tolmácsolta.

– Az immár kárpátaljai hagyománnyá vált Turul Expo magyar gazdálkodó és vállalkozó résztvevői ismét nagy számban gyűltek egybe a termékkiállítás és üzletember-találkozó keretében. A bemutatott termékekből, mezőgazdasági, élelmiszeripari portékákból, kézműves és népművészeti, illetve képzőművészeti alkotásokból, valamint a turisztikai és gasztronómiai bemutatókból jól látható az, hogy a kárpátaljai magyar gazdákat és vállalkozókat nem törte meg a járványszünet, ez alatt az idő alatt sem vesztegették idejüket, szorgalmasan a vállalkozás tovább gondolásával foglalkoztak – jegyezte meg Szilágyi Mátyás, a Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke kifejtette, az egyik legfontosabb céljuk, hogy lehetőséget biztosítsanak és segítsenek abban, hogy Kárpátalján az emberek szülőföldjükön boldoguljanak és méltó életet éljenek, ami a 21. században mindenkit megillet.

– Az anyaország tudja és felelősen döntött arról, hogy a határon túli magyar honfitársainknak minden segítséget meg kell adni a szülőföldjükön való boldoguláshoz. Fájó, de ki kell mondani, hogy a legnehezebb helyzetben a kárpátaljaiak vannak. Ezért meggyőződésem, hogy a 15 millió magyarnak nem lehetősége csupán, hanem kötelessége segíteni a Kárpátalján élő magyarokat. Kell, hogy legyen annyi erőnk, képességünk és hitünk, ami erőt ad ahhoz, hogy a segítség ne maradjon el – fogalmazott a politikus. Majd hozzátette, a jövőben is készen állnak az együttműködésre, a közös gondolkodásra, hogy még jobb és sikeresebb programokat tudjanak megvalósítani. Fontos ugyanis, hogy a magyar nemzetben összetartás legyen, hogy átadjuk egymásnak azt a tudást, ami nélkül nem lehetünk sikeresek.

A házigazdák nevében Oroszi József, a Tiszapéterfalvai kistérség polgármestere és Virág László, a KMVSZ elnöke mondott köszöntőt. Ez utóbbi örömmel konstatálta, hogy mára több mint 2500 tagja van a KMVSZ-nek, fennállásuk 20-ik évfordulóján iktatták be az ezredik tagjukat. Azon reményének adott hangot, hogy jövőre, ha a Jó Isten is úgy akarja, a 25-ik évfordulójukon még színvonalasabb Turul Expot tudnak majd tartani.

Ezt követően került sor az Év Vállalkozója Díjak, illetve a Kárpátaljai márkalogó ünnepélyes átadására. A Kárpátaljai Márkacsalád önálló standdal vett részt a rendezvényen, emellett számos stand várta az érdeklődőket a Csárda Park területén. Volt ott kézműves lekvár, méz, szőlő, kolbász, kézzel készített baba, különböző dísztárgyak, népi viseletek.

A nagyszerű, és gyakran ínycsiklandozó kiállítási termékeket a vendégek is megtekintették, sőt, meg is ízlelték a sok finomságot, ugyanis bográcsfőző versenyre is sor került. A délutáni órákban üzletember találkozót, majd Gazda Fórumot tartottak a Csárda Étteremben.

Ami a zenés-kulturális programot illeti, nevezhetjük pazarnak, hiszen péntek este mintegy nyitó rendezvényként Keresztes Ildikó, népszerű magyarországi énekesnő adott koncertet. Szombaton fellépett a Szivárvány Tánccsoport kiscsoportja, a Viski Fricskák, Hánka Dávid mesemondó, a Viski Aprócska Citeraegyüttes, a Péterfalvai Művészeti Iskola, a Rezeda Folkműhely, valamint a Sodró Együttes. A tombolasorsolás után az Ullie zenekar adott koncertet, és az István, a király rockoperából is láthattunk részletet. Az éjszakába nyúló szabadtéri mulatsághoz DJ Sipos biztosította a talpalávalót.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó