Határon túlról, szívektől innen… ● Kárpáti Igaz Szó

Az Ismerős Arcok Máté Péter-díjas és Teleki Pál-érdeméremmel kitüntetett magyar zenekar 1999. október 23-án alakult. A divatzenei irányzatok alternatívájaként kínálja azt a jellegzetes, izgalmas és magával ragadó hangzást, egyedi gondolatokat, ami kiemeli az együttest a kortárs magyar rockzenészek sorából. Stílusukban különböző zenei műfajok elemei ízlésesen keverednek a rockzenei hangzással, valamennyi szerzeményük a hat művész lelkének zenei lenyomatát tükrözi. Dalaikban a legjellemzőbb gondolatok a család és a hazaszeretet, kultúránk, értékeink tisztelete és megóvása, valamint a közösséghez való tartozás fontossága.

Hegedűs Csilla

Gyakran zenélnek határon túli magyaroknak. A KMKSZ ISZ meghívására augusztusban jöttek Beregszászba, ám akkor egy vihar meghiúsította az együttes fellépését. Vasárnap újra vidékünkre jöttek.

– Sajnos az első koncertjük elmaradt, most viszont kedvező az időjárás, rengetegen várnak arra, hogy végre felcsendüljenek a dalaik. Milyen érzéssel érkeztek most Beregszászba? – kérdeztük Nyerges Attilát, az együttes frontemberét.

– Mi az elmúlt húsz évben a Kárpát-medence számos településén felléptünk. A múltkor sajnos a vihar mindent szétvert. Nem tudtuk nem észrevenni a szervezők szemében a könnyeket, nagy volt a csalódottság, amit az elmaradt koncert okozott.

Ám már azon az estén kitűztük a szeptember 12-i fellépésünk dátumát.

– Mit hoztak ma a kárpátaljai közönségnek?

– Zenekarunk már három éve nem adott ki új lemezt, de ez alatt az idő alatt sem tétlenkedtünk, egy teljes lemezanyag elkészült, amiből három dalt már rendszeresen játszunk. Ide most a leginkább ismert és kedvelt dalainkat hoztuk a másfél órás műsorban az eltelt húsz évből kap ízelítőt a közönség.

– A Nélküled című daluk főleg az elszakított területeken élő magyarokat érinti meg.

– Annak idején nemzeti rock kategóriába sorolták az Ismerős Arcokat, de mi gondolkodó zenekarnak tartottuk és tartjuk magunkat. Éneklünk szerelemről, családról, a mindennapokról, de vannak olyan fontos dolgok, amik kimaradtak azokból a témákból, melyekkel foglalkozni lehetne a rockzenekaroknak. Ez a műfaj alkalmas arra, hogy sok mindenre felhívja a figyelmet. A mi dalaink és szövegeink bebizonyították, hogy abban a pillanatban, amikor találkozik a zenész és a közönség soraiban ülő ember gondolata, kiderül, hogy azok közösek. A néző rádöbben, hogy igen, ezek a dolgok velem is megtörténtek, én is így érzem, csak nem mertem vagy szégyelltem kimondani. Ekkor válik legálissá az Ismerős Arcok név, mert mi egyrészt ismerősei vagyunk egymásnak, másrészt pedig egy olyan embernek, akinek a hangját felerősíti a mikrofon, és lehetősége van színpadról sokakhoz szólni, kötelessége olyan dolgokról is beszélni, ami fel tud emelni egy közösséget. Zenekarunknak mindig ez volt a célkitűzése és mind a mai napig ezért dolgozunk.

A Barátság Stadionban megrendezett koncert ingyenes volt, a fővédnökséget Bacskai József, az ungvári főkonzulátus főkonzulja vállalta.

De a rendezvény jótékonysági jelleggel is bírt, a koncertre érkezők felajánlhatták adományaikat. A befolyt összeggel két gyermek, Karakas Gyuszika és Poljuha Viktória gyógyulását támogatják.

A hároméves, Dawson-kórban szenvedő tiszaújlaki Gyuszika édesanyja, Klára a könnyeivel küszködve köszönte meg a nagylelkű gesztust.

Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke elmondta, szervezetüknek megalakulása óta célja, hogy olyan eseményeket szervezzen Kárpátalján, ahol az emberek össze tudnak gyűlni, gondolatokat tudnak váltani, és egy rövid időre el tudják felejteni a mindennapi terheket. – A mai is egy ilyen esemény, egy lélekemelő koncert, és rendkívül nemes célokkal sikerült kiegészülnie, hiszen két beteg gyermek családját segítjük – mondta az ifjúsági szervezet elnöke, majd köszönetet mondott a támogatóknak.

A közel kétórás koncert valóban fergeteges volt, a közönség együtt énekelte a zenészekkel a dalokat. Nem kérdés, hogy az utoljára előadott Nélküled című dal volt a hab a tortán, amikor rengetegen énekelték ugyanazt, lengtek a nemzeti trikolórok, felcsendült a mi egy vérből valók vagyunk!

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó